Τουσκ και Νταβούτογλου συμφωνούν: Απαιτούνται επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών

19:26 3/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Το κύμα προσφύγων παραμένει πάρα πολύ υψηλό και απαιτούνται επιπλέον μέτρα, συμφώνησαν την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκκαι ο
Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Τούσκ χαρακτήρισε «υπερβολικά υψηλές» τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και εισηγήθηκε την εφαρμογή ενός «γρήγορου μηχανισμού ευρείας κλίμακας για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα».

Σημείωσε ότι η επαναπροώθηση

των μεταναστών από την Ευρώπη πίσω στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του «επιχειρηματικού μοντέλου» που εφαρμόζουν οι διακινητές ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι επαφίεται στην Τουρκία να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Τόνισε όμως ότι ο τελικός στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο αυτό.

«Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί αλλά μια συνεχιζόμενη, μόνιμη διαδικασία… που για μένα σημαίνει την πλήρη μείωση και την πλήρη εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από την Τουρκία και την Ελλάδα να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Δεσμεύτηκε ταυτόχρονα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Νταβούτογλου κατηγόρησε την Ρωσία και τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ότι παραβιάζουντην εκεχειρία και υποστήριξε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα περιοριστεί εάν τηρηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα