Τουρκία προς Γερμανία: Δεν θα μας πείτε ποιους θα συλλαμβάνουμε

15:38 3/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Νέα ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας καθώς η Τουρκία προχώρησε στη σύλληψη Γερμανών πολιτών κατηγορώντας τους ως υπόπτους για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τη σύλληψη για «πολιτικούς λόγους» δύο Γερμανών πολιτών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, πρόκειται για δύο τουρκικής καταγωγής Γερμανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Αττάλειας, ενώ δεν διευκρινίστηκε αν έχουν την τουρκική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται με πολιτικά κίνητρα συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την απορία για τις αντιδράσεις της Γερμανίας σχετικά με τις συλλήψεις: «Όταν συλλαμβάνουμε (έναν πραξικοπηματία), η Γερμανία αρχίζει να αγανακτεί. Μα τι σας νοιάζει; Είναι και Τούρκος πολίτης, αλλά (η Γερμανία) ρωτάει: ‘Γιατί συλλαμβάνετε τον πολίτη μου;’»

«Αν είναι αναμεμιγμένος στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αν το υποστήριξε, γιατί τον προστατεύετε;» αναρωτήθηκε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε εορτασμούς της Είντ αλ Αντχα, στη νότια Τουρκία.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άσκησε δριμεία κριτική και δήλωσε ότι οι συλλήψεις αυτές είναι «στις περισσότερες περιπτώσεις αβάσιμες και δεν έχουν καμιά σχέση με τις αρχές μας του κράτους δικαίου».

Μάλιστα, μιλώντας στη Νυρεμβέργη ενώπιον επιχειρηματιών, τόνισε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα και ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα. Όπως είπε, υπό αυτές τις συνθήκες δεν πιστεύει πως είναι πρόσφορο να συνεχιστούν οι περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση.

«Πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά, ίσως είναι αναγκαίο να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Keywords