Τολμηρό – δύσκολο – πολυσυζητημένο: Ολόκληρη η τριλογία της Ορέστειας στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο

11:24 3/7/2019 - Πηγή: Aixmi

Συνήθως η άφιξη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για θέαση παράστασης είναι νωρίς το βράδυ και η αναχώρηση δυο και κάτι ώρες αργότερα. Την Παρασκευή 28 Ιουνίου φτάσαμε στο θέατρο το απόγευμα και αναχωρήσαμε απ’ αυτό τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στη φετινή καινοτόμο παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, η μοναδική σωζόμενη

τριλογία του Αρχαίου Δράματος Ορέστεια του Αισχύλου, «ανέβηκε» σε μία ενιαία παράσταση από τρεις  σκηνοθέτιδες που σκηνοθέτησαν για πρώτη φορά στο Αργολικό θέατρο.

Τρεις θίασοι και τρεις σκηνοθέτιδες (Αγαμέμνων σκην. Ιώ Βουλγαράκη, Χοηφόροι σκην. Λιλλύ Μελεμέ και Ευμενίδες σκην. Γεωργία Μαυραγάνη. Ένα κοινό ευφάνταστο σκηνικό, που προσαρμοζόταν αναλόγως σε κάθε ένα από τα τρία μέρη.

Στην απόπειρα αυτή το κάθε έργο δίνεται με ξεχωριστή, δική του οπτική, ωστόσο είναι πέρα για πέρα εμφανής μια συνεκτική δομή στο σύνολο.

• Η παράσταση διήρκεσε συνολικά κάτι λιγότερο από τεσσερισήμισι ώρες, δίχως διάλειμμα, αλλά η θέαση ολόκληρου του Αισχύλιου έργου, ατόφιου, το καθιστά καθ’ όλα κατανοητό, αποτελώντας μια σπάνια θεατρική εμπειρία. 

Στον Αγαμέμνωνα, μετά από δέκα χρόνια ο βασιλιάς επιστρέφει από τον Τρωικό πόλεμο νικητής για να δολοφονηθεί στο σπίτι του από τη γυναίκα του. Δέκα χρόνια αναμονής για ένα τέτοιο έγκλημα. Θύτης και θύμα εναλλάσσουν ρόλους. Ποιος έχει δικαίωμα στο έγκλημα και από πού αντλεί το δικαίωμα αυτό; 

Αίμα. 

• Υπογραμμίζουμε, εδώ, την εντυπωσιακή χρήση του σκηνικού, μετά την αποδόμησή του, αλλά και την χάραξη μιας παραδοσιακής σκηνοθετικής οδού στο έργο.

Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Κίνηση: Μαρία Σμαγιέβιτς (Maria Smaevich)
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εφη Χριστοδουλοπούλου
Βοηθός κινησιολόγου: Ειρήνη Κλέπκου

Διανομή
Αγαμέμνων: Αργύρης Ξάφης
Κασσάνδρα: Δέσποινα Κούρτη
Κλυταιμνήστρα: Εύη Σαουλίδου
Αίγισθος: Αλέξανδρος Λογοθέτης 
Φρουρός: Στέλιος Ιακωβίδης
Κήρυκας: Δημήτρης Γεωργιάδης

Χορός ανδρών: Θανάσης Βλαβιανός, Πάρις Θωμόπουλος, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νίκος Καρδώνης, Κωστής Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Νταλιάνης, Θέμης Πάνου, Στρατής Πανούριος

Στις Χοηφόρους, παρακολουθούμε την επιστροφή του Ορέστη, του νεαρού εκδικητή που οφείλει να ανταποκριθεί στον πανάρχαιο νόμο του καθήκοντος και να ανταποδώσει αίμα στο αίμα. Ο νεκρός πατέρας ζητά εκδίκηση και η παρουσία του στο έργο είναι εξίσου ισχυρή.

Βία και αίμα, ξανά.

• Σημειώνουμε, εδώ, την χορογραφημένη διάσταση του έργου, με ένα μυστικιστικό κλίμα να αιωρείται. 

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα 
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Χορογραφία – Σχεδιασμός κίνησης: Μόνικα Έλενα Κολοκοτρώνη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριτίνα Αστρά

Διανομή
Κλυταιμνήστρα: Φιλαρέτη Κομνηνού
Αίγισθος: Γιώργος Χρυσοστόμου
Ηλέκτρα: Μαρία Κίτσου
Τροφός: Αγορίτσα Οικονόμου
Ικέτης: Βασίλης Καραμπούλας
Ορέστης: Γιάννης Νιάρρος
Πυλάδης: Γιώργος Στάμος

Χορός γυναικών: Νατάσα Εξηνταβελώνη, Σοφία Κουλέρα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Αρετή Τίλη, Ιώβη Φραγκάτου, Χριστίνα Χριστοδούλου

Στις Ευμενίδες, ο Oρέστης είναι στους Δελφούς καταδιωκόμενος από τις Ερινύες. Θα ακολουθήσει τις συμβουλές του Απόλλωνα και θα πάει στην Αθήνα όπου προσπέφτει ικέτης στο άγαλμά της. Οι εξαγριωμένες Ερινύες παρακινημένες από το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας τον ακολουθούν.  Η λύση θα δοθεί στον Άρειο Πάγο, το δικαστήριο των Αθηνών

Δικαιοσύνη.

• Βιώσαμε, εδώ, μια σύγχρονη ματιά στο έργο, ως μια άλλη πρόταση, με ένα πρωτόγνωρο, ασυνήθιστο ύφος.

Σύμβουλος Δραματουργίας: Δημοσθένης Παπαμάρκος 
Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Νικολάου 
Μουσικός σχεδιασμός: Χάρης Νείλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Κελαϊδίτη
Βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογράφου και ενδυματολόγου: Λίλη Κυριλή 

Διανομή (αλφαβητικά): Ναζίκ Αϊδινιάν, Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Κατερίνα Καραδήμα, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Νίκος Μάνεσης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Μαριάμ Ρουχάτζε, Τζωρτζίνα Τάτση

Η τριλογία κλείνει τον κύκλο της με την αποκατάσταση της ισορροπίας, σε μια τραγική σύγκρουση που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει λύση.

• Η φετινή καλοκαιρινή παράσταση – περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου μπορεί να χαρακτηριστεί τολμηρή, ενώ υπηρετεί και κάτι που εξυπακούεται για δημόσιο θεατρικό φορέα: τη δυνατότητα προσέγγισης του Αρχαίου Δράματος και από νέους δημιουργούς, ώστε το κοινό να μπορεί να μυηθεί σε άλλες, σύγχρονες προσεγγίσεις πάνω σε σπουδαία κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. 

Και αυτή η απόπειρα φαίνεται ότι άξιζε και με το παραπάνω την προσοχή μας, αφού δίνει απλόχερα, πολλή τροφή για σκέψη, αλλά και συζήτηση.

*Follow on Twitter: @VagLiak

—— 

*Για όσους θέλουν να δουν την παράσταση εκτός Επιδαύρου, αποφασίστηκε ξεχωριστό πρόγραμμα περιοδείας της κάθε τραγωδίας στο εξής, με τον μόνο σταθμό που θα παρουσιαστούν ξανά και οι τρεις μαζί το Παλιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας στο πλαίσιο των Αισχυλείων, την 1η Σεπτεμβρίου.

– Το πρόγραμμα, αναλυτικά εδώ:

12 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης Αγαμέμνων 
13 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης Χοηφόροι, Ευμενίδες
2 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Αγαμέμνων
3 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Χοηφόροι, Ευμενίδες
26 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους Αγαμέμνων
27 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους Χοηφόροι, Ευμενίδες
1 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες)
20 Σεπτεμβρίου, Βύρωνα, Θέατρο Βράχων Αγαμέμνων
21 Σεπτεμβρίου, Βύρωνα, Θέατρο Βράχων Χοηφόροι, Ευμενίδες

***Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

The post Τολμηρό – δύσκολο – πολυσυζητημένο: Ολόκληρη η τριλογία της Ορέστειας στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα