Συνεχίζει τις επαφές ο Σταϊνμάγερ για σχηματισμό κυβέρνησης

11:18 22/11/2017 - Πηγή: Aixmi

Επαφές με άλλους αρχηγούς κομμάτων θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε μια αγωνιώδη προσπάθεια διερεύνησης των περιθωρίων για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ώστε να αποφευχθούν οι νέες εκλογές.

Σήμερα το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου θα περάσει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος CSU Χορστ Ζεχόφερ. Ο εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ,

με την οποία επίσης θα συναντηθεί εντός της ημέρας, αναμένεται να εκθέσει τις απόψεις του για τον καταποντισμό των διερευνητικών για σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα, αλλά και τις προθέσεις για τα μελλούμενα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γερμανός πρόεδρος έχει προσκαλέσει για σήμερα επίσης και τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε, ενώ αύριο το κατώφλι του πύργου Μπελβί θα περάσουν ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάρτιν Σουλτς.

Η τελευταία συνάντηση θεωρείται και η πιο κρίσιμη καθώς ο Σουλτς έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει «κυβερνητικό δεκανίκι» σε μια νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ καθώς και ότι «δεν φοβάται το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Süddeutsche Zeitung και αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος επικρίθηκε η σπουδή με την οποία ο Μάρτιν Σουλτς έσπευσε να ταχθεί υπέρ των νέων εκλογών. Πολλοί βουλευτές υποστήριξαν ότι θα έπρεπε πρώτα να κερδίσει χρόνο. Φαίνεται όμως και ότι και στο προεδρείο του κόμματος αναπτύσσεται σκεπτικισμός γύρω από την κατηγορηματική άρνηση του Σουλτς να συμμετάσχει το κόμμα του σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Δημοσκόπηση του Spiegel Online που διεξήχθη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του «ναυαγίου» δείχνει μείωση του ποσοστού για το SPD στο 19,5%, μια ποσοστιαία μονάδα κάτω και από αυτό που έλαβε στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό για το κόμμα. Πτώση των ποσοστών κάτω από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών καταγράφηκε και για τη Χριστιανική Ένωση, και μάλιστα πριν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές.

Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς το 48,9% των ερωτηθέντων – σχεδόν ένας στους δύο – σε σφυγμομέτρηση για λογαριασμό της εφημερίδας Bild τάσσεται υπέρ νέας προσφυγή στις κάλπες, ένα 20% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ το θεωρητικό ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού υποστηρίζει μόλις ένα 18,3% .

The post Συνεχίζει τις επαφές ο Σταϊνμάγερ για σχηματισμό κυβέρνησης appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα