Συλλυπητήρια από τη βασίλισσα στη χήρα του Μακ Γκίνες (BINTEO)

15:50 21/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Στα 66 του χρόνια από σπάνια νόσο στην καρδιά έφυγε ο πρώην διοικητής του IRA που κάποια εποχή θεωρείτο ο Νο1 τρομοκράτης της Βρετανίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, με προσωπικό μήνυμά της στη χήρα του, εκφράζει τα συλλυπητήριά της, αν και οι οικογένειες των θυμάτων του IRA τονίζουν πως ο άνθρωπος αυτός θα μείνει στην ιστορία ως αιμοσταγής δολοφόνος και όχι ως ειρηνοποιός.

Η βασίλισσα συναντήθηκε μαζί του το 2012 κατά την ιστορική επίσκεψή της στη Βόρεια Ιρλανδία, αν και το 1979 ο

Μακ Γκίνες φέρεται να ήταν στην ομάδα που διέταξε τη δολοφονία του ανιψιού της Λόρδου Μαουνμπάτεν.

Ο Λόρδος Τέμπιν, που η σύζυγός του Μάργκαρετ έμεινε παράλυτη έπειτα από την επίθεση του IRA το 1984, τόνισε πως ο κόσμος είναι τώρα ένας ομορφότερος τόπος μετά τον θάνατό του και τον αποκάλεσε «δειλό δολοφόνο που εξιλεώθηκε για ταεγκλήματά του» και το γύρισε στην ειρήνη «για να σώσει το τομάρι του».

«Ελπίζω να βρει μία εξαιρετικά ζεστή και άβολη γωνιά στην κόλαση για το υπόλοιπο της αιωνιότητας. Οι σκέψεις μου είναι με τις εκατοντάδες ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τον Μακ Γκίνες και τους φίλους του».

Ο φίλος και συμπολεμιστής του Τζέρι Άνταμς τον αποκάλεσε ήρωα και πιστή ψυχή και επισκέφθηκε την οικογένεια του Μακ Γκίνες στο σπίτι.

Η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε: «Αν και δεν μπορώ να επαινέσω το μονοπάτι που ακολούθησε στα νιάτα του, διαδραμάτισε στρατηγικό ρόλο ώστε το δημοκρατικό κίνημα να αφήσει πίσω τη βία»

«Σπουδαίος άνθρωπος» είπε ο Άλαστερ Κάμπελ ενώ και ο Τόνι Μπλερ απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα