Στο ψαχνό θα χτυπούν τις λέμβους με μετανάστες

13:16 20/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Στη χρήση στρατιωτικής δύναμης στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση. Η είδηση ήταν πρώτο θέμα στην αμερικανική ιστοσελίδα της Washington Post, αλλά σε καμία από τις ευρωπαϊκές.

Όπως αναφέρει το πρώτο άρθρο της ιστοσελίδας η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για να αντιμετωπίσει το κύμα μετανάστευσης που έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 1.800 νεκρούς.

Η απόφαση δίνει το πράσινο φως στις ευρωπαϊκές

κυβερνήσεις να δίνουν εντολή στην ακτοφυλακή τους να σχεδιάζει και να εκτελεί επιχείρηση εναντίον των λαθρεμπόρων που μεταφέρουν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Ο απώτατος στόχος της επιχείρησης θα είναι να καταστρέφονται οι λέμβοι των λαθρεμπόρων πριν προλάβουν να επιβιβάσουν τους μετανάστες

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, για να διαπιστωθεί ότι θα γίνεται με τον σωστό τρόπο απαιτεί την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πράγμα αρκετά δύσκολο ιδιαίτερα μετά την αντίδραση των Ρώσων, οι οποίοι εξέφρασαν ενστάσεις σχετικά με την επιχείρηση, η οποία θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Στη Λιβύη που μετά το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι παραμένει διαιρεμένη και βυθισμένη στο χάος και την αναρχία.Οι περισσότερες επιχειρήσεις μετακίνησης λαθρομεταναστών προέρχονται από τη δυτική πλευρά της χώρας, όπου ακραίοι Ισλαμιστές έχουν δείξει εξαιρετικά εχθρική στάση στην ιδέα τέτοιων επιχειρήσεων σε περιοχές που ελέγχουν

Την ίδια στιγμή, πάντως, η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η απόφαση για στρατιωτικές θαλάσσιες επιχειρήσεις θα παρακινήσουν και τα Ηνωμένα Έθνη να δραστηριοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι οι επιχειρήσεις θα γίνονται μόνο δια θαλάσσης, αν και η Μογκερίνι είπε τη Δευτέρα ότι η ΕΕ θα ζητήσει από τη Λιβύη να συνεργαστεί σε τυχόν επεμβάσεις από εδάφους για τον εντοπισμό των δικτύων των λαθρεμπόρων….

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι αυτό το μέτρο εγκυμονεί τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες σε ζώνη πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή τους..

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Συμμαχία θα είναι σε εγρήγορση μόλις δεχθεί αίτημα για βοήθεια. «Ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα της λαθρομετανάστευσης είναι ότι μαζί με τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες μπορεί να κρύβονται ξένοι τρομοκράτες» είπε χαρακτηριστικά.

Φέτος η Ευρώπη δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα λαθρομεταναστών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Περίπου 50 χιλιάδες πρόσφυγες έκαναν το παράτολμο ταξίδι από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη με προορισμό την Ιταλία, την Ελλάδα , τη Μάλτα και άλλες χώρες της Μεσογείου. Περισσότεροι από 1.800 έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που ξεπερνά 20 φορές τον αντίστοιχο της περσινής περιόδου.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή επιτροπή προωθεί ένα καινούριο σύστημα διανομής προσφύγων σε όλη την Ευρώπη ώστε να είναι πιο δίκαιο για τις χώρες που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας. Το σύστημα ποσοστώσεων εναντίον του οποίου ήδη έχουν εκφράσει αντιρρήσεις η Βρετανία και η Γαλλία και η Πολωνία.

Το σύστημα το ποσοστώσεων που επιθυμεί να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λαμβάνει υπόψη του καθορισμένα κριτήρια για κάθε χώρα, όπως το ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας και τον αριθμό των προσφύγων που ήδη έχει δεχθεί.

H Γαλλία – όπως και οι άλλες χώρες της βόριας Ευρώπης – που αντιτίθενται σε μία πιο δίκαιη κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια φοβούνται και κάτι άλλο:

Oι Σύροι – λόγω του μακροχρόνιου εμφυλίου- έχουν γεμίσει τις γειτονικές χώρες όπως το Λίβανο και τη Συρία.Για το λόγο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – που τους υπολογίζει σε 4 εκατομμύρια- επιθυμεί να τους διανείμει στη Γηραία Ήπειρο σε βάθος χρόνου.Για τα επόμενα δύο χρόνια έχει ζητήσει από την ΕΕ να φιλοξενήσει περίπου 20 χιλιάδες. Με την καινούρια ποσόστωση η Γαλλία θα πρέπει να φιλοξενήσει 2.375.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανιέλ Βάλς αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι η χώρα του έχει ήδη δεχθεί 5,000 πρόσφυγες -κυρίως από το Ιράκ το 2012- και 500 από τη Συρία ενώ είπε για το πολιτικό άσυλο:

«Το άσυλο αποτελεί δικαίωμα που χορηγείται σύμφωνα με διεθνή κριτήρια που εφαρμόζονται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον λόγο αυτόν επίσης ο αριθμός των ατόμων που το δικαιούνται δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν ποσοστώσεων: ή δικαιούσαι άσυλο ή όχι», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός

Το νούμερο όμως είναι μηδαμινό μπροστά σε αυτό που έχει δεχθεί η Γερμανία.

Το Βερολίνο συμφώνησε να δεχτεί την εισροή 10.000 μεταναστών το 2014 όπως και το 2015

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ η Γαλλία από 6η χώρα υποδοχής προσφύγων πέφτει στην όγδοη στη λίστα των 34 βιομηχανοποιημένων χωρών που γίνονται πιο συχνά χώρες υποδοχής μεταναστών.Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς η Τουρκία είναι η χώρα που αφιερώνει το πιο μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της σε αυτό τον τομέα και ακολουθούν η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

Μάλιστα, εάν θέλουμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται σε μία χώρα -όχι με γνώμονα τον πλούτο της αλλά τον αριθμό των κατοίκων της- η Γαλλία δε φαίνεται ούτε εκεί πολύ γενναιόδωρη. Μεταξύ του 2010 – 2014 η Σουηδία δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών σε ποσοστό 24.4% , αμέσως μετά η Μάλτα με 17,5% και το Λουξεμβούργο με 12,6%.Σε αυτή τη λίστα – στην οποία υπολογίζεται η εισροή μεταναστών με κριτήριο τον πληθυσμό της χώρας- η Γαλλία είναι απούσα!

Το πρώτο αγκάθι στις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας για το θέμα φάνηκε όταν μετά τη συνάντηση που είχε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Βάλς είπε με νόημα «Ελπίζω στο άμεσο μέλλον οι δύο χώρες να συμφωνήσουμε πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό..»

Keywords
Τυχαία Θέματα