Σκόπια: Αλλάζει τη στάση της η αντιπολίτευση για τη συμφωνία των Πρεσπών

17:14 21/9/2018 - Πηγή: Aixmi

Αλλαγή άρδην στη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως φαίνεται υπό την πίεση κυρίως των ΗΠΑ, αλλά και του ΝΑΤΟ, της Γερμανίας, της Αυστρίας το VMRO-DPMNE αναγκάζεται να κάνει πίσω και να αφήσει «παράθυρο» ανοικτό για να συστρατευθεί με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ σε ότι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα.
Πριν

από λίγες μέρες ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ χθες δεσμεύτηκε δημοσίως ότι αν η συμφωνία εγκριθεί στο δημοψήφισμα, τότε το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με το balkaneu.com, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχημένο και η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ του νέου ονόματος, τότε το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί.
Ειδικότερα, ερωτηθείς γιατί το VMRO-DPMNE δεν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά», ο Μίτσκοσκι είπε ότι θα το έκανε αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την συμφωνία των Πρεσπών και αν δεν χειραγωγούσε τους πολίτες, συνδέοντας τη συμφωνία των Πρεσπών με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει το VMRO-DPMNE όταν έρθουν στο κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, ο Μίτσκοσκι ανέφερε το κόμμα επιμένει στη θέση του κατά της αλλαγής του συντάγματος. Όμως, αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το VMRO-DPMNE «θα σεβαστεί την απόφαση αυτή».

Όπως διευκρίνισε για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι: συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει “υπέρ”.
Εφόσον αυτό συμβεί, συμπλήρωσε, τότε ο ίδιος θα καλέσει τους βουλευτές του να στηρίξουν στη Βουλή την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία απαιτεί πλειοψηφία 2/3 και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αντιπολίτευση.
Ο Μίτσοτσκι σημείωσε ακόμη ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι η έκκληση προς τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» συνιστά πατριωτική στάση.

The post Σκόπια: Αλλάζει τη στάση της η αντιπολίτευση για τη συμφωνία των Πρεσπών appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα