Σε πολιτικό κενό η Γερμανία-Ασφυκτικές πιέσεις στον Σουλτς

14:40 22/11/2017 - Πηγή: Aixmi

Η Γερμανία μετεωρίζεται πολιτικά, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, και ο πρόεδρος της χώρας Βάλτερ Σταϊνμάγερ καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου και την αποφυγή νέων εκλογών.

Αυτή τη στιγμή οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να μετάχουν ξανά σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, με καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ, όμως ο ηγέτης τους Μάρτιν Σουλτς λέει «όχι».

Ωστόσο, η επιμονή του και κυρίως η ταχύτητα με

την οποία απέρριψε κάθε συζήτηση, προκαλεί διαφωνίες μέσα στο κόμμα του. Όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επικρίθηκε η σπουδή του υπέρ των νέων εκλογών. Πολλοί βουλευτές υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να κερδίσει χρόνο. Φαίνεται, όμως, ότι και στο προεδρείο του κόμματος αναπτύσσεται σκεπτικισμός γύρω από την κατηγορηματική άρνησή του να συμμετάσχει σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Δημοσκόπηση του Spiegel Online, που έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του «ναυαγίου» για τη συγκρότηση κυβέρνησης, δείχνει μείωση του ποσοστού για το SPD στο 19,5%, μια ποσοστιαία μονάδα κάτω και από αυτό που έλαβε στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό για το κόμμα. Πτώση των ποσοστών κάτω από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών καταγράφηκε και για τη βαυαρική Χριστιανική Ένωση -και, μάλιστα, πριν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές.

Οι Γερμανοί σε ποσοστό 48,9% (όπως δείχνει σφυγμομέτρηση για λογαριασμό της εφημερίδας Bild) τάσσονται υπέρ νέων εκλογών, ένα 20% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ το θεωρητικό ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού υποστηρίζει μόλις το 18,3%.

Αύριο ο Μάρτιν Σουλτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σταϊνμάγιερ, ο οποίος λίγο αργότερα θα έχει συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

.

The post Σε πολιτικό κενό η Γερμανία-Ασφυκτικές πιέσεις στον Σουλτς appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα