Νέος Πλανητάρχης ο Ντόναλντ Τραμπ – Στους 276 εκλέκτορες – Ψήφος οργής από τους Αμερικανούς (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

08:55 9/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη ο Ντόναλν Τραμπ ανακηρύχθηκε ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ κερδίζοντας τη στήριξη 276 εκλεκτόρων. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κατάφερε να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τη Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ και πήρε το προεδρικό χρίσμα.

Σε θρίλερ για την υποψήφια των Δημοκρατικών εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία που είδε τα ποσοστά της να γκρεμίζονται και τελικά να μένει στους 215 εκλέκτορες και εκτός Λευκού Οίκου. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της Τζον Ποντέστα στη διαφαινόμενη ήττα, ανακοίνωσε πως η Χίλαρι Κλίντον δεν αποδέχεται ακόμη το αποτέλεσμα και πως δε θα απηύθυνε απόψε την ομιλία παραδεχόμενη την ήττα της. «Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν. Έκανε εκπληκτική δουλειά και δεν έχει τελειώσει ακόμη» ανέφερε σε μία διφορούμενη δήλωση ο Ποντέστα.

Παγωμένο υποδέχθηκε το στρατόπεδό της την ήττα ενώ ψηφοφόροι της που περίμεναν να γιορτάσουν τη νίκη ξέσπασαν σε κλάματα κι όταν εκείνη δεν εμφανίστηκε αποχώρησαν απογοητευμένοι. Αντιθέτως, το στρατόπεδο του Τραμπ διατήρησε χαμηλούς τόνους, ο εκπρόσωπός του ανέφερε πως στην ομιλία του θα είναι ενωτικός και θα ζητήσει να τον στηρίξουν ακόμη και αυτοί που δνε τον ψήφισαν, ενώ το πλήθος απδέχθηκε με τραγούδια και επιφωνήματα χαράς τη νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Aπογοητευμένοι οι οπαδοί της άρχισαν να αποχωρούν από το κεντρικό προεκλογικό της κέντρο εκεί όπου θα απηύθυνε ομιλία. Δυσαρέσκεια επικράτησε από το γεγονός ότι επέλεξε να πάει για ύπνο αντί να παραδεχθεί δημοσίως την ήττα της ενώ το γεγονός αυτό προκάλεσε γιουχαΐσματα από τους Ρεπουμπλικανούς που κάνουν λόγο για «φυγή» της Χίλαρι.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 1 στους 3 νέους κι 1 στους 3 Ισπανόφωνους ψηφοφόρους επέλεξαν Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατάφερε βαρύ πλήγμα στην Κλίντον κερδίζοντας στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα, δύο Πολιτείες – κλειδί, που του εξασφάλισαν 44 εκλέκτορες.

Το αποτέλεσμα παρέμενε ακόμη αμφίρροπο στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, όπου η έκβαση της ψηφοφορίας μοιάζει αβέβαιη.

Η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ μέσω twitter όπου πανηυρίζει όλη η γαλλική ακροδεξιά, ενώ το Βερολίνο διαμέσου της υπουργού Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του ονίζοντας πως η νίκη Τραμπ είναι… τρομερό σοκ.

Η μεγάλη ανατροπή επήλθε στις 4.15 τα ξημερώματα οπότε η Χίλαρι Κλίντον προηγείτο με βραχεία κεφαλή κι έγραψε στο Twitter της στέλνοντας μήνυμα στους συνεργάτες της:

Αυτή η ομάδα έχει τόσα πολλά για να είναι περήφανη. Σας ευχαριστώ για όλα, ό,τι κι αν συμβεί απόψε

This team has so much to be proud of. Whatever happens tonight, thank you for everything. pic.twitter.com/x13iWOzILL

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) November 9, 2016

Δύο ώρες αργότερα ο δημοσιογράφος του CNN μεταδίδοντας από το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον ανέφερε: Άνθρωποι αποσβολωμένοι, κοιτούν τις οθόνες, κάποιοι κλαίνε, δεν μπορούν να πιστέψουν τι έχει συμβεί.

Σε αντίθεση στο επιτελείο του Τραμπ επικρατεί πανηγυρικό κλίμα, ενώ πολλοί ψηφοφοόροι του άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους.

From Trump Tower: @realDonaldTrump @mike_pence watching result come in w the team #MAGA #Elections2016 #ElectionDay pic.twitter.com/OFylVYstqj

— Sean Spicer (@seanspicer) November 9, 2016

Στο θρίλερ της καταμέτρησης ο Τραμπ τα ξημερώματα κατάφερε να πάρει προβάδισμα τόσο σε Πολιτείες – κλειδιά, όσο και στους εκλέκτορες, με την Χίλαρι Κλίντον να ελπίζει σε εντυπωσιακή ανατροπή για να εξασφαλίσει τους 255 εκλέκτορες.
Στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η Χίλαρι Κλίντον είχε εξασφαλίσει 215 εκλέκτορες και ο Τραμπ 244.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε στην Τζόρτζια, την Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και την Αϊόβα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.
Με καταμετρημένο το 74% των ψήφων ο Τραμπ συγκεντρώνει στη Τζόρτζια σχεδόν το 54% των ψήφων, έναντι 43% της αντιπάλου του των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Εξάλλου ο Τραμπ εμφανίζεται να έχει μικρό προβάδισμα και στην Πενσιλβάνια, μια πολιτεία κλειδί, όπως αναφέρει η τοπική εκλογική επιτροπή. Με καταμετρημένο το 88% των ψήφων, ο Τραμπ κερδίζει το 48,43%, έναντι 48,11% της Κλίντον.

Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, με τους επενδυτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

More market pain. Dow futures down over 700 points as key states remain too close to call pic.twitter.com/V4M0HWEeyP

— Michelle Fleury (@BizFleury) November 9, 2016

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημειώνει πτώση άνω του 5% εξαιτίας των φόβων για ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το γεν και το ευρώ έκαναν κούρσα σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Τόκιο, καθώς η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι αβέβαιη και οι χρηματομεσίτες φοβούνται ενδεχόμενη νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ. Το δολάριο έπεσε στα 101,46 γεν όταν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Τραμπ την Πολιτεία κλειδί της Φλόριντα, έναντι 105,47 γεν μερικά λεπτά νωρίτερα. Το ευρώ ανέβηκε στο 1,1222 δολάριο, έναντι 1,0989 προηγουμένως.

Keywords
Αναζητήσεις
how many eklektores
Τυχαία Θέματα