Προσοχή: έχουν πολλαπλασιαστεί οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα

01:02 21/5/2012 - Πηγή: Aixmi

Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Μαϊου, ο καιρός είναι ζεστός, όλα τριγύρω ανθισμένα και οι αλλεργίες κυριαρχούν. Αλλεργική ρινίτιδα ο ένας, κνίδωση ο άλλος, εξανθήματα, πυρετός, άσθμα και η λίστα συνεχίζεται. Η πρώτη μας αντίδραση; Τρέχουμε στον δερματολόγο, ξεκινάμε τα αντισταμινικά, τα ρινικά σπρέυ, τις λεγόμενες αναπνοές και σε μερικές ημέρες αισθανόμαστε περίφημα!

Περίφημα…ακούγεται ή μάλλον γράφεται όμορφα…δείχνει όμορφα…Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα; Γιατί όλα καλά με τα αλλεργικά συμπτώματα και τις εποχιακές

αλλεργίες, αλλά τι θα γίνει με τις «εποχιακές» αυτοκτονίες; Σίγουρα δεν είμαι η πρώτη που γράφω για τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας. Για ένα χρονικό διάστημα τα ΜΜΕ, είχαν σταματήσει να αναφέρονται στο δυσάρεστο αυτό γεγονός. Τις τελευταίες ημέρες όμως έγινε και πάλι γνωστό ότι οι αυτοκτονικές απόπειρες έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Σίγουρα, εδώ δεν υπάρχει αλλεργικό σύμπτωμα το οποίο συνδέεται με το ξεκίνημα της άνοιξης. Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά το 2009 ήταν από τα μικρότερα στον κόσμο, μόλις 2,8 ανά 100.000 κατοίκους (τότε που ακόμα «λεφτά υπήρχαν»). Το πρώτο εξάμηνο του 2010, αυξήθηκε κατά 40% και οι αριθμοί του πρώτου εξαμήνου του 2012, είναι ακόμα πιο δραματικοί.

Οι οικονομικές αλλάγες που έγιναν την τελευταία διετία στην χώρα μας, έφεραν τους πολίτες σε κατάσταση σοκ. Η χώρα του ήλιου και της θάλασσας, της χαράς και της αισιοδοξίας διαδέχτηκε την ψυχική «συννεφιά», τα προσωπικά αδιέξοδα, και συντέλεσε στην ανάπτυξη των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Δεν ξέρω, αν εδώ χρειάζεται να αναφερθούμε και πάλι σε νούμερα. Νομίζω πως δεν είναι απαραίτητο, διότι τουλάχιστον κάποιοι από εμάς/εσάς που διαβάζουμε αυτό το άρθρο γνωρίζουμε πολύ καλά, πόσοι συνάνθρωποί μας υποφέρουν από διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, οι οποίες πολύ συχνά οδηγούν σε αυτοκτονικές τάσεις.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, έχουν καταγραφεί έξι αυτοκτονίες, οι οποίες οφείλονταν σε οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα. Είναι ένας φαύλος κύκλος, το ένα προκαλεί το άλλο και τούμπαλιν. Οι αυτοκτονικές ιδέες συνοδεύονται συνήθως από κλινική κατάθλιψη, άλλες ψυχικές διαταραχές, κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Και όλα αυτά σίγουρα δεν είναι εποχιακά, αλλά και ούτε μπορούν να θεραπευτούν με «αντισταμινικά», όπως στην περίπτωση των αλλεργιών μας.

Τα γεγονότα δεν μπορούν να αλλάξουν άμεσα για να αποφύγουμε αυτήν την δυσάρεστη τάση. Οι λύσεις για τα προβλήματα που μας απασχολούν, χρειάζονται χρόνο, καθαρό μυαλό και καθοδήγηση από κάποιον ειδικό, αλλά και υποστήριξη από την οικογένεια. Αν αναρωτιέστε πώς να βοηθήσετε κάποιον που έχει αυτοκτονικές σκέψεις, σκεφτείτε τα παρακάτω: Αν πιστεύετε ότι κάποιος παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα, ΡΩΤΗΣΤΕ. Αν πιστεύετε ότι κάποιος σκέφτετε να αυτοκτονήσει, ΡΩΤΗΣΤΕ. Αν κάποιος θέλει να σας μιλήσει για τις αρνητικές του σκέψεις, ΑΚΟΥΣΤΕ. Θα μπορούσε να είναι η μοναδική κραυγή για βοήθεια και ως εκ τούτου είναι ένα από τα κλειδιά

Keywords
Τυχαία Θέματα