«Πράσινο φως» σε Ρώσους για τουριστική επένδυση 408 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο

17:55 5/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου ενέκρινε την τουριστική επένδυση ύψους 408 εκατομμυρίων ευρώ στον δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Πρόκειται για έργο «Elounda Hills» της κοινοπραξίας Mirum Hellas με επικεφαλής το Ρώσο επιχειρηματία, Βιτάλι Μπορίσοφ, που αφορά σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις με ξενοδοχεία πέντε αστέρων, βίλες, εστιατόρια,

αθλητικές εγκαταστάσεις και καταστήματα, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, σπα, καθώς και τη δημιουργία παραθεριστικής κατοικίας στον δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 408,49 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50,4 εκατ. αφορούν στην αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών.

Το επενδυτικό αυτό έργο προβλέπεται να επιφέρει μια σειρά από άμεσες και έμμεσες θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 763 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης απασχόλησης.

Παράλληλα, ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να παράσχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες και πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και αξιοποίηση υπηρεσιών και προμήθεια προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η επένδυση
Το σχέδιο «Elounda Hills» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης της κοινοπραξίας «MIRUM HELLAS» προβλέπει τη δημιουργία 380 κατοικιών, τριών 5άστερων ξενοδοχείων, και άλλων υποδομών όπως μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών.

Η επένδυση της Mirum Αναπτυξιακή Α.Ε., θα είναι η δεύτερη τουριστική που θα υλοποιηθεί στην Κρήτη έχοντας ενταχθεί στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων μετά την επένδυση στο Τοπλού.

Η αγορά των εκτάσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο από το 2007 έως το 2009, από την εταιρεία, η οποία έκτοτε προωθεί τις εγκρίσεις για το φιλόδοξο σχέδιο έχοντας ξεκινήσει, σε πρώτη φάση, την κατασκευή ενός συγκροτήματος 17 πολυτελών κατοικιών γνωστού στην Ελούντα ως Tsifliki Villas. Οι πρώτες βίλες έχουν ήδη πουληθεί, ενώ προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, η οποία θα προχωρήσει εφόσον το έργο εξασφαλίσει τον βασικό όγκο των αδειοδοτήσεων.

Το δεύτερο κομμάτι, τα «Ελληνικά», θα περιλαμβάνει 65 κατοικίες των 80 τ.μ., 100 κατοικίες των 130 τ.μ., 100 βίλες των 190 τ.μ., 50 βίλες των 250 τ.μ., 28 βίλες των 400 τ.μ., δύο ξενοδοχεία συνολικού εμβαδού 24.000 τ.μ., εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, γραφεία, καταστήματα, ελικοδρόμιο, μαρίνα δυναμικότητας ελλιμενισμού έως 200 σκαφών αναψυχής, εκκλησία, αμφιθεάτρο, θερινό σινεμά, βοτανικό κήπο, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, ανοιχτές και κλειστές πισίνες, spa και γυμναστήρια), ένα αγγλικό σχολείο, ένα κέντρο για παιδιά, ένα ίδρυμα τεχνών, ένα ιατρικό κέντρο και τρία κέντρα πρώτων βοηθειών.

Όσον αφορά στην τρίτη χωρική ενότητα, με την ονομασία «Κούνδουρος», στόχος είναι να αναδειχθεί ο υπάρχων κτιριακός πλούτος: η βίλα Κούνδουρου, επιφάνειας περίπου 804 τ.μ., που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή, θα ανακατασκευαστεί.

Το τέταρτο τμήμα, με το όνομα «Ακρωτήρι», σχεδιάζεται η πλήρης ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου δομημένης επιφάνειας περίπου 600 τ.μ. με πισίνα, στον περιβάλλοντα χώρο θα σχεδιαστούν φυτεύσεις και πλακοστρώσεις, ενώ στο παραλιακό μέτωπο σχεδιάζεται να διαμορφωθούν μικρές προβλήτες και να αναβαθμιστεί η παραλία που υπάρχει στον κόλπο σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός καφέ – μπαρ.

Στο πέμπτο τμήμα, το «Μικρό Βαθύ» διατηρούνται οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις Seasons Villas και Christina Villas, συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., ενώ στο παραλιακό μέτωπο της επένδυσης θα κατασκευαστούν ξύλινα καταστρώματα και υποδομές για να λειτουργήσει στο χώρο καφέ και να μπορούν να διατεθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Στην έκτη ενότητα, το «Βαθύ», θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής. Ενδεικτικά σχεδιάζεται η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών μέσης δομούμενης επιφάνειας 300 τ.μ. έκαστη και μια ξενοδοχειακή μονάδα επιφάνειας 10.500 τ.μ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα