Πούτιν: Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας κατά της Ελλάδας – Αλλαγή σελίδας

10:22 8/12/2018 - Πηγή: Aixmi

Αλλαγή σελίδας χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος την ένταση που προκλήθηκε το καλοκαίρι με την απέλαση Ρώσων διπλωματών και τα αντίμετρα της Μόσχας απαντώντας σε ερώτηση δμηοσιογράφου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εναντίον της Ελλάδας,

τονίζοντας «εμείς στηρίζουμε τον ελληνικό λαό».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πούτιν χαρακτήρισε «επίκαιρη» με εισαγωγικά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας: «Μας ενώνουν πολλές προοπτικές. Πάντα είχαμε και έχουμε σκοπό την εταιρική σχέση με βάση την καλή γειτονία και την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία».

Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα, σημειώνοντας ότι πέρυσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια. Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, πολιτισμός, τουρισμός. Έκανε, μάλιστα, λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα, ενώ εφέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

«Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να έχουμε περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα», επεσήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και 10% του πετρελαίου της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν τα ενδεχόμενα συνεργασίας για το Νότιο διάδρομο διανομής πετρελαίου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Επίσης, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», επισημαίνονταας ότι «το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

The post Πούτιν: Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας κατά της Ελλάδας – Αλλαγή σελίδας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα