Κόντρα προέδρου ΣτΕ-Κοντονή: Υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά

15:06 10/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση των δικαστικών με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, καθώς από το βήμα της 33ης τακτικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου κατήγγειλε τον υπουργό για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τις δηλώσεις πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών, ενώ αντιπαράθεση υπήρξε και με τον πρόεδρο της Ένωσης, Δημήτρη Ασπρογέρακα.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του κ. Κοντονή, ο πρόεδρος του ΣτΕ έριξε τα «βέλη» του στον υπουργό: «Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου

ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση δικαιοσύνης και κυβέρνησης. Είδα όμως η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης από το βήμα αυτό. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές, γιατί αυτό ορίζει το σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας», τόνισε σε αυστηρό τόνο ο κ. Σακκελαρίου απαντώντας στην προηγούμενη ομιλία του υπουργού που μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση και του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Δημήτρη Ασπρογέρακα.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την πάταξη της διαφθοράς:

«Η κατάσταση που επικρατούσε σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής πρέπει να λάβει τέλος. Ήταν μία κατάσταση προσβλητική για τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είχε κατακλύσει τα πάντα. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος και θα λάβει τέλος με τη δική σας προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και με την τοποθέτηση τους σε κρίσιμα όργανα, όχι δικαστικά, που μέσω αυτών απονέμεται Δικαιοσύνη.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα. Ολοκληρώθηκαν και άμεσα θα υπάρξει στελέχωση όλων των δικαστηρίων της χώρας από προσωπικό. Προχωράμε σε επίπεδο υποδομής των δικαστηρίων. Υλοποιήσαμε την αύξηση των οργανικών θέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και των Εισαγγελιών Εφετών και σας υπόσχομαι πως του χρόνου θα αυξήσουμε και τις οργανικές θέσεις στους εισαγγελείς πλημμελειοδικών” προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο υπουργός και πρόσθεσε στη συνέχεια του λόγου του: “Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο από όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες».

Αρχικά παρενέβη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας που προειδοποίησε τον υπουργό ότι θα αποχωρήσει με εκείνον να προσθέτει ότι όπως στο πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο, άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία του ελέγχου. Επίσης, κάλεσε τις δικαστικές Ενώσεις να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στις ανακοινώσεις που εκδίδουν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης αναφορικά με το πόθεν έσχες λέγοντας: «Δεν υπήρξε πρόθεση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων. Φέρτε μας ένα νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως» ενώ όσον αφορά στις καθυστερήσεις στις δικαστικές αποφάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός, ο κ. Ασπρογέρακας σημείωσε: «Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση βουλεύματος, πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο και να αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε και μειοψηφία. Υπήρξε και η άλλη άποψη».

Σ’ αυτό απάντησε ο κ. Κοντονής λέγοντας ότι όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τις δηλώσεις πόθεν έσχες για τα χρήματα σε θυρίδες ή αλλού, τότε φαλκιδεύεται ο νόμος. “Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει πρωτίστως για δικαστικούς. Δεν είπε η κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων. Ούτε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές. Αυτά είναι πέρα από την Κυβέρνηση” πρόσθεσε. Ο κ. Ασπρογέρακας επεσήμανε ότι “σε κάθε συνταγματικά προσδιορισμένη χώρα υπάρχει ένα ανώτατο δικαστήριο. Αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο να μην καταθέσουμε πόθεν έσχες”.

The post Κόντρα προέδρου ΣτΕ-Κοντονή: Υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα