Ουάσινγκτον προς Άγκυρα: Η θέση μας για την κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει αλλάξει

12:47 3/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε στο protothema.gr και τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει.

Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Μεγαλονήσου για να δρα όπως επιθυμεί στην κυπριακή ΑΟΖ, και μάλιστα δύο αμερικανικές εταιρείες,

η Noble και η ExxonMobil έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρώτη προχώρησε εδώ και μερικά χρόνια σε γεωτρήσεις, η δεύτερη θα το πράξει πολύ σύντομα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ: «Η πολιτική για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Σας παραπέμπουμε στο Υπουργείο Άμυνας για την ερώτησή σας σχετικά με το αμερικανικό πλοίο«.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι Αμερικανοί δεν είχαν καμία συνεργασία με τους Τούρκους στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε ενημερώνουν ποτέ την Άγκυρα για τυχόν εργασίες ή οτιδήποτε άλλο προτίθενται να πράξουν σε περιοχές που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα