Οι νέοι Έλληνες μετανάστες των ΗΠΑ, η «μαύρη» εργασία και οι ευκαιρίες

13:03 20/8/2016 - Πηγή: Aixmi

Με όνειρα κι ελπίδες φεύγουν από την Ελλάδα νέοι άνθρωποι αναζητώντας το όνειρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ήπειρο των ευκαιριών, τη Βόρεια Αμερική.

Και αυτοί που φεύγουν δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες αλλά κυρίως επιστήμονες που απογοητευμένοι από τη ζωή στην Ελλάδα φεύγουν για τις ΗΠΑ.

Το κανάλι της ομογένειας New Greek

TV κάνει έρευνα για το νέο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων στις ΗΠΑ. Πέντε νέοι άνθρωποι – μια κοπέλα εκ των οποίων χωρίς χαρτιά – μιλούν για την εμπειρία τους στη Νέα Υόρκη, τις δυσκολίες αλλά και το κατά πόσον έμειναν ευχαριστημένοι από την επιλογή τους να περάσουν τον Ατλαντικό.

Παρουσιάζονται τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις άδειες εργασίας που έχουν δοθεί σε Έλληνες την τελευταία πενταετία, ενώ δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για τις συνέπειες της αναχώρησης μετά από εκπρόθεσμη παραμονή στη χώρα.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα απόγνωσης για απόδραση από την Ελλάδα είναι πως ορισμένοι στην προσπάθειά τους να φύγουν άρον άρον από τη χώρα μεταναστεύουν στην Αμερική με τουριστική βίζα και εργάζονται παρανόμως δίχως χαρτιά και υπό το καθεστώς μαύρης εργασίας προκειμένου να βρουν τρόπο κατά την παραμονή τους να επεκτείνουν την βίζα τους ή να λάβουν την πράσινη κάρτα που θα τους επιτρέψει τη νόμιμη και μόνιμη διαμονή τους στη χώρα.

Στο ρεπορτάζ μιλούν, μεταξύ άλλων, ο ομογενείς Πολιτειακός Γερουσιαστής Μιχάλης Γιάναρης (Ν.Υ.) και ο Διευθυντής Κοινωνικών Υπηρεσιών του οργανισμού HANAC, Νίκος Νικολαϊδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα