Ο ιδεολόγος, οραματιστής και αγωνιστής Καπετάν Ερμής

21:35 13/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Κατάφερε ο Βασίλης Πριόβολος, ο γνωστός ως Καπετάν Ερμής, να τα …εκατοστίσει! Έφυγε στις 10 Απριλίου έχοντας διανύσει 100 χρόνια ζωής μεστής,αντιστασιακής και δημιουργικής, που τίμησε τη γενέτειρά του Ευρυτανία και όλη την Ελλάδα.Υπήρξε πρότυπο πίστης στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια,στις ιδέες, στους αγώνες και στο όραμα για μια Ελλάδα που οραματίζεται κάθε αγνός πατριώτης.

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας. Σπούδασε στο Εθνικό

Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Στην περίοδο της κατοχής ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ και αργότερα, κατά τον εμφύλιο πόλεμο, του ΔΣΕ.

Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής και γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος του ανέθεσε πολλές αποστολές και τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο, ο Ερμής τον ακολούθησε και αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας πειθάρχησε στην επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη – παρά τη στενή φιλία τους – στην κίνηση που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και τη δημιουργία νέου αντάρτικου.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ ο Ερμής διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στη Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας. Στην Ελλάδα επέστρεψε με την αμνηστία του 1978. Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι θανάτου.

Ο Βασίλης Πριόβολος δεν διεκδίκησε ποτέ θέσεις και αξιώματα, που του άξιζαν, ούτε επεδίωξε την προβολή του.Ίσως και γι’ αυτό τα ΜΜΕ αρκέστηκαν σε επιγραμματικές μόνον αναφορές στην αποχώρησή του από τα εγκόσμια.

Ο Καπετάν Ερμής μας δίδαξε τον αγώνα για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Ενότητα. Μας δίδαξε τον αγώνα για τον αδύναμο, τον κατατρεγμένο και τον ξεχασμένο, γι’ αυτό και εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τον σεμνό , μειλίχιο, στωικό και συγχρόνως δυναμικό, πεπαιδευμένο και εύστροφο Βασίλη Πριόβολο.

Τέλος, ας μου επιτραπεί, μια προσωπική ανάμνηση, που κράτησα βαθιά μου. Ο αδελφός του πεθερού μου Κώστας Πριόβολος, γνωστός ως Καπετάν Καρυώτης και συναγωνιστής του στον ΕΛΑΣ,μου είχε μιλήσει λίγο πριν πεθάνει για τον Καπετάν Ερμή με βαθιά συγκίνηση, εκτίμηση , θαυμασμό και αγάπη για την ανθρωπιά και τον ηρωισμό του.

The post Ο ιδεολόγος, οραματιστής και αγωνιστής Καπετάν Ερμής appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα