Μυθική ανατροπή! Η Εθνική Νέων Ανδρών επικράτησε της Λιθουανίας με 76-72

00:08 21/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Η ελληνική ψυχή στο μεγαλείο της! Αν και έχανε με 15 π. στο 29′, η Εθνική Νέων Ανδρών έστησε μυθική ανατροπή κόντρα στη Λιθουανία και με 76-72 πέρασε στα ημιτελικά. Τεράστιοι Χαραλαμπόπουλος-Κόνιαρης.

Με μια επική ανατροπή στα τελευταία 11’ του αγώνα, οι πιτσιρικάδες του –εορτάζοντα- Ηλία Παπαθεοδώρου έστειλαν σπίτι της την Λιθουανία και προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία για μια

θέση στον… ήλιο.

Αν και στο 29’ οι Έλληνες παίκτες βρέθηκαν να χάνουν με 15 πόντους (46-61), εντούτοις στη συνέχεια… οργίασαν μέσα στο παρκέ και έφτασαν στο θριαμβευτικό 76-72! Το τρικ με τον Χαραλαμπόπουλο σε θέση… σέντερ απέδωσε ξανά (έστω κι αν φυσιολογικά χάθηκαν κάποια ριμπάουντ κοντά στη ρακέτα) και η Ελλάδα έφτασε σε ακόμα μια επιτυχία μπροστά στο εκσιασμένο κοινό της Κρήτης.

Ο άσος του Παναθηναϊκού είχε 21 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ… από κοντά ήταν και ο Αντώνης Κόνιαρης. Ο γκαρντ του ΠΑΟΚ σταμάτησε στους 17 πόντους (5/5 τρίποντα) και στο… νήμα αποδείχθηκε ο άνθρωπος του ματς. Κι αυτό γιατί 37’’ πριν τη λήξη και με το σκορ στο 71-71, πήδηξε στον… Θεό μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ και 13’’ αργότερα «σκότωσε» τους φιλοξενούμενους από τα 6,75, γέρνοντας ουσιαστικά την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής ομάδας. Διψήφιοι και οι Καρράς (12π.), Μουράτος (14π.), με τον δεύτερο να προσφέρει πολύτιμες λύσεις στο δεύτερο μέρος.

Από πλευράς ηττημένων (που δέχθηκαν επιμέρους σκορ 30-11 στο τελευταίο κομμάτι του προημιτελικού) 17 πόντους σημείωσε ο Μπιρούτις, 12 ο Έχοντας (σίγησε στην επανάληψη) και 11 οι Ντιένινις-Βάρνας.

Το ματς

Παρά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα (0/5), η Εθνική μας κατάφερε να βρει ρυθμό στην επίθεση και με έξι συνεχόμενους πόντους του Καρρά προηγήθηκε 8-0, κρατώντας παράλληλα στο μηδέν τους Λιθουανούς (0/5 σουτ και 3 λάθη απόρροια της γαλανόλευκης άμυνας). Το τάιμ-άουτ «αφύπνισε» τους φιλοξενούμενους, που άρχισαν να βλέπουν σαν… βαρέλι το γαλανόλευκο καλάθι και με σερί 7-0 (αιχμή του δόρατος ο Έχοντας) πλησίασαν στο σουτ, 14-12. Οι παίκτες του Παπαθεοδώρου έδειχναν να έχουν χάσει το μυαλό τους, είχαν επιτρέψει στους αντιπάλους τους να ζεσταθούν και παρά τις «τζούρες» του Καρρά (10 πόντους ήδη), η Λιθουανία κατάφερε σε «νεκρό χρόνο» με τον Ντεϊνίνις να περάσει μπροστά για το 18-20 στο φινάλε της πρώτης περιόδου.

Το παρατεταμένο black out της Εθνικής και στις δύο άκρες του παρκέ συνεχίστηκε ως τα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου. Κάτι που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον οι Λιθουανοί, οι οποίοι με «βομβαρδισμό» από τα 6,75 έφτασαν μέχρι και στο +10 (23-33), παγώνοντας το κλειστό στο Ηράκλειο.

Μετά από ώρα, οι Κόνιαρης-Δίπλαρος κατάφεραν με δύο «βόμβες» από μακριά να… ξεσηκώσουν τους πάντες και να φέρουν την γαλανόλευκη σε απόσταση ενός σουτ, 30-33. Οι παίκτες του Παπαθεοδώρου απέδιδαν, πλέον, βάσει των δυνατοτήτων τους και όχι μόνο ξαναμπήκαν στο «κόλπο» αλλά με σφιχτή άμυνα και λύσεις από την περιφέρεια, ανέκτησαν τα ηνία (38-37), χάρη σε νέο τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου.

Με ένα τέτοιο σουτ του Δίπλαρου, η Εθνική πήγε στα αποδυτήρια ούσα στο +3 (41-38), με τρομερό ξέσπασμα στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου, όπου το επιμέρους σκορ ήταν 18-5!

Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να κάνουν μεγάλη ζημιά από την περιφέρεια και με τον Μπερούκα να… οργιάζει από μακριά στην εκκίνηση του δεύτερους μέρους, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά να κυνηγά, με το εις βάρος της 44-50. Η ελληνική ομάδα ήταν πολύ κακή επιθετικά, την ίδια ώρα έχανε τη συγκέντρωσή της και στην άμυνα, με αποτέλεσμα το σκορ να ξεφύγει και να φτάσουμε στο -11 (44-55), 3:37’ πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Οι πιτσιρικάδες του Παπαθεοδώρου έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν, ήταν εγκλωβισμένοι από τους εξαιρετικούς Λιθουανούς και τα χειρότερα ήρθαν λίγο αργότερα όταν η διαφορά εκτινάχθηκε στους 15 πόντους, 46-61. Μέσα στο σκοτάδι, πάντως, φάνηκε… φως στο τούνελ! Κι αυτό γιατί Καρράς και Μουράτος έτρεξαν ένα μικρό 5-0, διαμόρφωσαν το 51-61 στο 30’, μα πάνω από όλα… ξεσήκωσαν τους συμπαίκτες τους, στέλνοντας μήνυμα πως… γυρίζει!

Το μάτι είχε αρχίσει να γυαλίζει για την Εθνική που έτρωγε «σίδερα» στην άμυνα και βρήκε το αποκούμπι της στην επίθεση, στο πρόσωπο του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου. Ο νεαρός φόργουορντ τα έβαζε με τα… θηρία, αλλά δεν χαμπάριαζε τίποτα!

Επτά συνεχόμενοι δικοί του πόντοι, έφεραν το 61-64 και έβαλαν την Ελλάδα για τα καλά στο «κόλπο» της νίκης, με τον κόσμο από τις εξέδρες να σπρώχνει. 4:30’ πριν το τέλος, ήταν η σειρά του Κόνιαρη να πάρει το… όπλο του και με νέα «βόμβα» από τα 6,75 να διαμορφώνει το 64-64 και να ρίχνει ακόμα μία «σφαλιάρα» στους… ζαλισμένους Λιθουανούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν αντίδοτο στην εξαιρετική γαλανόλευκη κυκλοφορία στην επίθεση.

Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ στα επόμενα λεπτά, με τον Χαραλαμπόπουλο να μας ξαναβάζει μπροστά στο σκορ με 71-70 (έπειτα από ωραία πάσα Φλιώνη), 90’’ πριν το τέλος του… δραματικού παιχνιδιού. Ο πανύψηλος Μπιρούτις έχασε φαινομενικά… εύκολα καλάθια κάτω από την ελληνική ρακέτα, είχε 1/2 βολές (για το 71-71) και τελικά η Εθνική δεν θα μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί αυτά τα «δώρα». Έστω και με… άγχος! Έτσι μας αρέσει!

Μπορεί ο Σκουλίδας να αστόχησε σε τρίποντο 38’’ πριν το φινάλε, ωστόσο ο Κόνιαρης με ένα… εκπληκτικό επιθετικό ριμπάουντ ανανέωσε την κατοχή και… καπάκια «μπουμπούνισε» για τρεις (5/5 από την περιφέρεια ο άσος του ΠΑΟΚ), γράφοντας το 74-71 που μας έχρισε απόλυτο φαβορί για την πρόκριση. Αν και λανθασμένα δεν κάναμε φάουλ στην άμυνα, εντούτοις δεν το πληρώσαμε, καθώς τόσο ο Μπελιάουσκας, όσο και ο Βάρνας βρήκαν σίδερο. Στα τελευταία 10’’, το ματς πήγε στις βολές, με τον Δίπλαρο να αποδεικνύεται ψύχραιμος και με 2/2 να «σφραγίζει» τη νίκη για το τελικό 76-72.

Τα δεκάλεπτα: 18-20, 41-38, 51-61, 76-72.

ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης, Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 17 (5/5 τρίπ.), Φλιώνης, Καρράς 12 (7 ριμπ.), Σκουλίδας, Δίπλαρος 7 (1), Χρηστίδης 5, Χαραλαμπόπουλος 21 (4 τρίπ., 9 ριμπ., 5 ασ.), Μουράτος 14 (1).

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Μπελιάουσκας 5 (2/10 σουτ), Ντιενίνις 11 (3), Λουκοσιούνας 3 (1/8 τρίπ.), Μπιρούτις 17 (12 ριμπ.), Βάρνας 11 (3/10 τρίπ.), Έχοντας 12 (13 ριμπ.), Μπερούτσκα 10 (2), Κατσιούσκα 3 (1).

Πηγή: sport-fm.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα