Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή στην ψήφο εμπιστοσύνης

13:41 15/1/2019 - Πηγή: Aixmi

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να ανεβαίνει στο βήμα και να προχωρεί σε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του.

«Σε 10 μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από το 2015 από μια μέρα που ο τόπος έζησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Η μεγάλη πολιτική ανατροπή ήταν και το αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από τις πολιτικές δυνάμεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας

και πρόσθεσε:

«Στόχος μας ήταν να μπει σε πρώτο πλάνο και προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Όλων όσων μείναν απολύτως απροστάτευτοι στην κρίση. Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 όταν υποχρεωθήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε σήμερα πόδια να περπατάμε. Ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής. Μίας πολιτικής ευθύνης και θάρρους και δημοκρατίας που καμία από τις πολιτικές ηγεσίες μέσα στην κρίση δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει».

Όπως συνέχισε: «Ταυτόχρονα βρεθήκαμε μπροστά σε μία κρίση δύσκολη για όλη την περιοχή, την προσφυγική κρίση. Σε μία χώρα που έβγαινε από τα συντρίμμια της πολιτικής των μνημονίων. Σήμερα μετά από τις δυσκολίες και τα λάθη που μπορεί να έγιναν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και στον τελευταίο Έλληνα και Ελληνίδα ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από την Ελλάδα που παραλάβαμε τον Ιανουάριο του 2015. Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις Κασσάνδρες καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που φάνταζε σχεδόν αδύνατον μερικά χρόνια πριν: την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το βιώσιμο όταν αυτοί που θεωρούντο επαγγελματίες της πολιτικής ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας».

Αναφερόμενος στο «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ είπε: «Όλα αυτά τα πετύχαμε με ένα κόμμα τους ΑΝΕΛ που είναι γνωστές οι μεγάλες πολιτικές διαφορές. Θέλω να αναγνωρίσω ότι συνέβαλε αυτό το κόμμα καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια. Αυτή η έντιμη και ειλικρινής συνεργασία με τόσο ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις που εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε. Έμελλε όμως αυτές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή το αποτέλεσμα τους».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «η συνείδηση μου και το καθήκον που επέβαλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία παρά το πολιτικό κόστος. Δοθήκαμε με τον Νίκο Κοτζιά με την ψυχή και το νου μας σε μία μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση αυτής της διαφοράς που αποτελούσε και αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι στη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης για το μέλλον της χώρας και της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας: «Η αξιωματική αντιπολίτευση που δεν τόλμησε ούτε πρόταση δυσπιστίας να καταθέσει να μέμφεται εμένα που από δημοκρατικό καθήκον και ευαισθησία κάνουμε το αυτονόητο. Έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε και από πάνω γι’ αυτή την έντιμη και καθαρή επιλογή… Για συναλλαγές και σικέ πλειοψηφίες ακούμε αυτές τις ημέρες. Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του».

«Μιλάτε και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στην κοινοβουλευτική ομάδα σας 4 βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα. Τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Η τελευταία μεταγραφή σας διαφήμιζε το πόσο καλή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και πώς πρέπει να υπερψηφιστεί. Εσείς έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο σε μία παράταξη της αριστεράς που κινήθηκε για το συμφέρον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», είπε καυστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ παρά να σταθώ στις αθλιότητες των τελευταίων ημερών που με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν είχατε το πολιτικό θάρρος να καταδικάσετε. Γιατί από το στάδιο της ανοχής περάσατε στο στάδιο της ενορχήστρωσης αυτών των αθλιοτήτων. Αναφέρομαι στο πογκρόμ της τρομοκράτησης βουλευτών».

Ακολούθησε στο βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για ένα άθλιο θέατρο που έστησαν ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι αυτό το θέατρο έγινε «προκειμένου να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες εξουσίας, να ακυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ. Για να πραγματοποιηθούν και οι τρεις αυτοί στόχοι ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και ζημιώνει πολλαπλώς τη χώρα.

Επίσης, έκανε λόγο για μια κυβέρνηση κουρελού που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «κουρέλιασε την οικονομία» και συνέχισε χαρακτηρίζοντας δεκανίκια και κομπάρσους τους βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα και συμφώνησαν να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τους χαρακτήρισε μάλιστα «πολιτικά ναυάγια που έβριζαν τον κ. Τσίπρα και τώρα τρέχουν πίσω του εκλιπαρώντας για ένα κομμάτι εξουσίας. Η έξοδος του Καμμένου από την εξουσία είναι εικονική» είπε και διερωτήθηκε τι σόι έξοδος είναι αυτή όταν τέσσερις από τους επτά βουλευτές του εξακολουθούν να στηρίζουν τον κ Τσιπρα.

«Ο λογαριασμός είναι βαρύς και θα τον πληρώσετε», υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

The post Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή στην ψήφο εμπιστοσύνης appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα