Κρίσιμη η συνεδρίαση του Eurogroup – Την Τετάρτη η συνάντηση Μέρκελ με Λαγκάρντ

11:06 20/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο επίκεντρο της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η συνεδρίαση γίνεται με συγκρατημένες προσδοκίες κι αυτό γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία πολιτική συμφωνία που θα κυμαίνεται σε τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ουσιαστικά αναζητείται μια πολιτική διέξοδος που μετά και την αποφασιστική συνάντηση Μέρκελ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ την Τετάρτη θα οδηγήσει σε ένα οδικό χάρτη για το ελληνικό ζήτημα.

Πάντως, χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να ρίξει τους τόνους τονίζοντας σε συνέντευξή του στο κρατικό ARD ότι ποτέ δεν θέλησε το Grexit, ότι η Ελλάδα έκανε προόδους αν και υπενθύμισε ότι μόνο αν υλοποιήσει δεσμεύσεις δεν θα έχει ζητήματα.

Keywords