Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 4ο μνημόνιο, αλλά πρέπει να δούμε όλα τα ρίσκα

11:14 30/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, αφήνοντας ωστόσο διπλωματικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα από την Αθήνα.

Μιλώντας στις «Ιστορίες», το

μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επισήμανε ότι η όλη συζήτηση γύρω από δημοσιονομικά μέτρα αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις στην πορεία της χώρας μας, εξηγώντας ότι από αυτή την άποψη «έχει νόημα» να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων που θα συνοδεύουν το «δυσμενές σενάριο» για την ελληνική οικονομία.

Με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Κερέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Δεκεμβρίου.

«Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. αλλά φυσικά, αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Κερέ, συμπληρώνοντας ότι αφού μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπόλοιπες εβδομάδες του Ιανουαρίου δεν τον ανησυχεί αυτή καθ΄αυτή η ημερομηνία του Eurogroup.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιέρ Μοσκοβισί, ο κ. Κερέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποιο σημείο μετά το τέλος του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τυχόν μείωση δεν μπορεί να έλθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν λίγα χρόνια.

Τόνισε μάλιστα ότι από τη σκοπιά της ΕΚΤ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για «λίγα χρόνια» μετά το 2018, όμως αυτό προϋποθέτει ένα σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πάντως, ο κ. Κερέ αναγνώρισε ότι ο καθορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος ανήκει πρωτίστως στη διαπραγματευτική αρμοδιότητα των ευρωπαίων εταίρων, δηλαδή του Eurogroup, παρά της ΕΚΤ.

Ο στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι επαναβεβαίωσε τη θέση της ΕΚΤ ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι διασφαλισμένη και για το λόγο αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αν και απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα που προκρίνει η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα προσδώσει περισσότερη «αξιοπιστία» και διεθνή στήριξη.

Τέλος, ο κ. Κερέ έριξε εκ νέου «πάγο» στις ελπίδες της ελληνικής πλευράς ότι ολοκλήρωση τς β’ αξιολόγησης και πιθανή ρύθμιση του χρέους συνεπάγονται άμεση ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωτράπεζας.

Υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα αφορά τη νομισματική πολιτική και θα ληφθεί απολύτως ανεξάρτητα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όχι μόνο με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα