Ιταλία: Χάνουν το σπίτι αμέσως οι κάτοιχοι στεγαστικών δανειων μετά από 18 ανεξόφλητες δόσεις

20:11 3/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Η πλειοψηφία της ιταλικής κυβέρνησης προετοιμάζεται να εγκρινει νόμο για τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με τον οποίο, μετά από δεκαοκτώ μήνες απλήρωτου στεγαστικού δανείου το ακίνητο θα περιέρχεται στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ιταλικο τύπο, το μέτρο αποτελεί συνέπεια ευρωπαϊκής Οδηγίας, η οποία αφορά τον ακριβή καθορισμό των όρων που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις τραπεζών και πελατών που ζητούν την χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Αρχικά,

στις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση Ρέντζι το ακίνητο μπορούσε να περιέλθει στην ιδιοκτησία της τράπεζας μετά από επτά απλήρωτες δόσεις του δανείου. Πολλές οργανώσεις καταναλωτών, όμως, όπως και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο διαμαρτυρήθηκαν έντονα, θεωρώντας ότι με την νέα αυτή νομοθεσία θα πλήττονταν τα δικαιώματα των πολιτών και θα ευνοούνταν, παράλληλα, οι τραπεζικοί οργανισμοί.

Η κυβερνητική πλειοχηφία αποφάσισε να ανεβάσει το όριο των απλήρωτων μηνιαίων δόσεων, στις δεκαοκτώ, αποσαφηνίζοντας όμως, ότι δεν θα είναι αναγκαίο να είναι συνεχόμενες, αλλά θα μπορούν να προκύπτουν και από την άθροιση των ανεξόφλητων – κατά διάφορες περιόδους – ποσών του στεγαστικού δανείου.

Μετά την οριστική έγκριση του μέτρου, οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν στην διάθεσή τους και να πωλούν το ακίνητο, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ανάγκη δικαστικής απόφασης. Σε περίπτωση που το ποσό πώλησης της κατοικίας ξεπερνά το σύνολο του δανείου, το υπόλοιπο θα καταβάλλεται στους πρώην ιδιοκτήτες του ακινήτου.

O νέος νόμος που αναμένεται να εγκριθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο, θα αφορά μόνον τα νέα στεγαστικά δάνεια, και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα