Γιατί ο Σόιμπλε αισιοδοξεί για την Ελλάδα απαισιοδοξώντας

11:30 21/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Ως μια καταρχήν λεκτική μεταστροφή απέναντι στην Ελλάδα ερμηνεύονται οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε εκδήλωση με ευρύτερη θεματολογία χθες βράδυ στο Βερολίνο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν είναι και τόσο απαισιόδοξος, όσο το περασμένο καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές και

την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες, όπως γράφει η Deutsche Welle

Με το βλέμμα στραμμένο στο Λονδίνο

«Δεν είμαι και τόσο σίγουρος αν επιτευχθεί συμφωνία, αλλά δεν είμαι και τόσο απαισιόδοξος, μπορούμε να τα καταφέρουμε», ήταν η ακριβής αποστροφή του κυρίου Σόιμπλε, που γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Μ. Βρετανία έχει μπει για καλά στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Λονδίνο θα βρίσκεται από απόψε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές της ΕΕ να μην θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας τους στην ενωμένη Ευρώπη. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Κάμερον, η απόφαση του Ομπάμα να στηρίξει τον βρετανό πρωθυπουργό έγινε έπειτα από προσωπική παρέμβαση Κάμερον τον περασμένο χρόνο.

Έτσι, ο Aμερικανός πρόεδρος, που είχε αρχικά προγραμματίσει να «αποχαιρετίσει» τον βρετανό πρωθυπουργό τον Ιούνιο, κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Μ. Βρετανία με αυτό το αξίωμα, θα ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα αγωνίας για την ευρωπαϊκή πορεία του Λονδίνου θα πρέπει να ενταχθούν και οι δηλώσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας του Σόιμπλε για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων και την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, παρά το γεγονός ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ακόμη μεγάλη.

Τα εν αναμονή νέα μέτρα λιτότητας

Η συγκρατημένη αισιοδοξία του γερμανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται να συνδέεται και εν μέρει με τα όσα αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt περί λήψης επιπλέον μέτρων λιτότητας «εν αναμονή», που θα ψηφιστούν από την ελληνική βουλή μεν, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο διαδικτυακός τόπος politico. eu αποδίδει την πατρότητα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση υπό μορφή non paper το περασμένο σαββατοκύριακο στη Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής Σύνοδος του ΔΝΤ.

Η ιδέα πίσω από την πρόταση είναι να περάσουν σε δεύτερο πλάνο οι διαφωνίες για το πόσο θα πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 ή την Χ ημερομηνία. Σύμφωνα πάντα με το politico.eu αυτό το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο συζητήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ουάσιγκτον, αιφνιδίασε την Κομισιόν, αλλά δεν κατάφερε να λειάνει τις διαφορές Σόιμπλε – Λαγκάρντ ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα