Γερμανικός Τύπος: Αγωνία στις Βρυξέλλες για Ελλάδα και… Ντάισελμπλουμ

23:03 20/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο γερμανικός Τύπος καταγράφει την ολοκλήρωση μιας ακόμη συνεδρίασης των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να εκκρεμεί, ενώ ασαφές και το μέλλον του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Süddeutsche Zeitung μεταφέρει με ρεπορτάζ στις οικονομικές της σελίδες το κλίμα στις Βρυξέλλες με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση

των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η πορεία εφαρμογής του τρίτου ελληνικού προγράμματος δανεισμού.

Η εφημερίδα του Μονάχου κάνει λόγο για «Αγωνία στις Βρυξέλλες», επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος του Eurogroup (σ.σ. Γερούν Ντάισελμπλουμ) πρέπει να φοβάται για τη δουλειά του. Και η αντιπαράθεση με την Ελλάδα περνά στον επόμενο γύρο».

Η SZ σχολιάζει ότι «σπάνια υπάρχει τόσο μεγάλος έπαινος», πόσο μάλλον για κάποιον που «τιμωρήθηκε τόσο βάναυσα από τους ψηφοφόρους, ώστε να πρέπει να εκτιμά ότι θα χάσει τη δουλειά του», σημειώνει το άρθρο, διευκρινίζοντας ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup απώλεσε στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας τα τρίτα τέταρτα των εδρών του στη βουλή.

Αυτό το γεγονός δεν εμπόδισε πάντως τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και τον γάλλο ομόλογό του Σαπέν να μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν κρύβει ότι θέλει να διατηρήσει το πόστο του στις Βρυξέλλες ακόμη κι αν χάσει τον υπουργικό του θώκο στη Χάγη, αναφέρει η SZ.

«Στην αρχή της θητείας του έβλεπαν με δυσπιστία τον Ντάισελμπλουμ. Αυτό όμως πέρασε. Εν τέλει τόσος έπαινος δεν είναι τυχαίος. Κυρίως στο πεδίο της ελληνικής κρίσης διακρίθηκε για την διαπραγματευτική του επιδεξιότητα», σημειώνει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας, επισημαίνοντας όμως ότι «ειδικά το τελευταίο διάστημα υπήρξε κριτική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το αξίωμά του.

Στην Αθήνα φέρεται ότι έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι ο ίδιος είναι ο ουσιαστικός διαπραγματευτικός εταίρος. Αυτό είναι κάτι που δεν ευχαριστεί ιδιαίτερα ορισμένους υπουργούς Οικονομικών αλλά και το ΔΝΤ».

«Δεν αναμένονται ταχείες αποφάσεις για εκταμίευση»
Την ίδια ώρα, επισημαίνει η SZ, «η αντιπαράθεση με την υπερχρεωμένη Ελλάδα περνά στον επόμενο γύρο. Η εκταμίευση περαιτέρω δανειακών δόσεων δεν είναι ορατή. Η αποστολή της τρόικας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, λέει ο Σόιμπλε». Όπως σημειώνεται, «οι ευρωπαίοι δανειστές πιέζουν την Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας προκειμένου να εκταμιευθεί φρέσκο χρήμα από το πρόγραμμα βοήθειας που ψηφίστηκε το 2015. Η δεύτερη αξιολόγηση εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί».

Κλίμα στήριξης προς το πρόσωπο του επικεφαλής του Eurogroup καταγράφει από τις Βρυξέλλες και ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως γράφει μεταξύ άλλων, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν βλέπουν κανέναν λόγο να αντικαταστήσουν στην προεδρία του Eurogroup τον Ολλανδό ομόλογό τους Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την εκλογική ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του.

Αρκετοί υπουργοί χαρακτήρισαν τον Ολλανδό εξαιρετικό πρόεδρο», σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν σήμερα από τους θεσμούς «σχετικά με τη δυσχερή πορεία της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στην Αθήνα. (…) Δεδομένου ότι οι συνομιλίες κυλούν πιο αργά από ό,τι είχε προγραμματιστεί, δεν αναμένονται ταχείες αποφάσεις για εκταμίευση επόμενης δανειακής δόσης προς την ελληνική κυβέρνηση».

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα