Γεννηματά σε Παυλόπουλο: Δεν θα συζητήσουμε για Ασφαλιστικό και Αναθεώρηση στο Συμβούλιο

17:41 27/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Με επιστολή που απέστειλε η Φώφη Γεννηματά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι θα προσέλθει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μόνο για να ενημερωθεί και να διατυπώσει τις απόψεις της για το Προσφυγικό και τις διεθνείς εξελίξεις.

Επισημαίνει στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι μπορεί να θιγεί το κύρος του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αν η συζήτηση για το Προσφυγικό είναι προσχηματική και ο πρωθυπουργός μπει σε ζητήματα τρέχουσας πολιτικής, όπου αρμόδιος χώρος διαβούλευσης των κομμάτων, που όπως επισημαίνει είναι το Κοινοβούλιο.

«Σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας.

Το πεδίο διαλόγου και συνεννόησης των Πολιτικών Δυνάμεων ακόμα και για μείζονα θέματα κυβερνητικής πολιτικής όπως το Ασφαλιστικό είναι το κοινοβούλιο και οι αντίστοιχοι θεσμοί έκφρασης των Κοινωνικών Εταίρων» επισημαίνει στην επιστολή της η Φώφη Γεννηματά.

Ολόκληρη η επιστολή της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Mου ζητήσατε σήμερα, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, να συμμετάσχω ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία σας με θέματα: α) Ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το «προσφυγικό», β) Ασφαλιστικό, γ) Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ως προς την ενημέρωση για το «προσφυγικό», η ανάγκη είναι προφανής, αρκεί βέβαια να είναι πλήρης και να αποδειχτεί από το περιεχόμενό της πως δεν τέθηκε ως θέμα της σύσκεψης για λόγους προσχηματικούς. Επίσης θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι πρέπει να συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και τα άλλα μείζονα Εθνικά Θέματα .

Για το Aσφαλιστικό τόνισα στον Πρωθυπουργό, πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Και, οπωσδήποτε, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται. Θα ακυρώσει μια χρήσιμη και σταθερή πρακτική πολλών δεκαετιών και μπορεί να θίξει το κύρος σας, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας. Το πεδίο διαλόγου και συνεννόησης των Πολιτικών Δυνάμεων ακόμα και για μείζονα θέματα κυβερνητικής πολιτικής όπως το Ασφαλιστικό είναι το κοινοβούλιο και οι αντίστοιχοι θεσμοί έκφρασης των Κοινωνικών Εταίρων.

Για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος τα περισσότερα κόμματα έχουμε ήδη εκφραστεί θετικά. Υπενθυμίζω ότι και αυτό το ζήτημα είναι μια αποκλειστικά κοινοβουλευτική λειτουργία.

Κύριε Πρόεδρε

Θα προσέλθουμε σε αυτή τη σύσκεψη. Ήθελα, όμως εκ των προτέρων με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσω για τις σκέψεις και τις επιφυλάξεις μου.

Με εκτίμηση

Φώφη Γεννηματά

Keywords
Τυχαία Θέματα