Ερντογάν: «Προδότης» ο βουλευτής που είπε ότι δίναμε χημικά στους τζιχαντιστές

21:50 17/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «προδότη» έναν βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ερέν Ερντέμ, εξαιτίας της καταγγελίας την οποία έκανε τη Δευτέρα μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, ότι η τουρκική κυβέρνηση διευκόλυνε την πώληση συστατικών για την παρασκευή χημικού αερίου σαρίν σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο κ. Ερντέμ υποστήριξε ότι συστατικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του αερίου αυτού στάλθηκαν σε εργαστήρια του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μέσω Τουρκίας το 2014 κι

η Άγκυρα δεν έκανε τίποτε για να εμποδίσει την μεταφορά.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή στην υπόθεση του κρατικού ομίλου Mechanical and Chemical Industry Corporation, που παράγει χημικά όπλα για τον τουρκικό στρατό.

«Ο κατάλογος των προδοτών απαρτίζεται από εκείνους που κατηγορούν το ίδιο τους το κράτος ότι πουλά χημικά όπλα σε συνεντεύξεις σε ξένα τηλεοπτικά κανάλια», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στο Ικόνιο. «Τι είναι αυτή η προδοσία;» διερωτήθηκε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε ερώτηση στο τουρκικό Κοινοβούλιο ζητώντας από την κυβέρνηση να τον ενημερώσει γιατί έκλεισε απότομα η έρευνα, που αποκάλυψε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ Τούρκων πολιτών και εκπροσώπων του Ι.Κ. οι οποίες αφορούσαν παραδόσεις χημικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου σαρίν.

Οι τουρκικές αρχές είχαν προχωρήσει σε εφόδους και συνέλαβαν 13 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση, αλλά αργότερα όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι, με την αποστολή του φορτίου να γίνεται αμέσως μετά, ισχυρίστηκε ο κ. Ερντέμ.

Κατηγόρησε δε την τουρκική κυβέρνηση για πιθανή συγκάλυψη.

Την Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet ανέφερε ότι η εισαγγελία της Άγκυρας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος του βουλευτή του CHP, κατόπιν μήνυσης κατοίκου της Μαλάτιας, που ζητεί να συλληφθεί με την κατηγορία της προδοσίας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, επικαλούμενο πηγή στο γραφείο του κ. Ερντέμ, επιβεβαίωσε την διεξαγωγή έρευνας εναντίον του.

Keywords
Τυχαία Θέματα