Έρχεται ο αντικαταστάτης του κόφτη

10:31 20/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Κοντά σε έναν προκαταβολικό μηχανισμό πρόβλεψης των πλεονασμάτων βρίσκεται η κυβέρνηση στις συζητήσεις που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα αντικαταστήσει τον κόφτη, ο οποίος καταργείται το 2019 και θα κρίνει την ενεργοποίηση ή μη των λεγομένων αντίμετρων της κυβέρνησης από τη συγκεκριμένη χρονιά.

Όπως γράφει το newmoney.gr ο προκαταβολικός μηχανισμός, υπό την κωδική

ονομασία «ex ante», θα προβλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα για το σύνολο του 2018 πολύ πριν τελειώσει το έτος και συγκεκριμένα ήδη από το καλοκαίρι του 2018.

Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του, αν το καλοκαίρι του 2018 προβλέψει ότι θα πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του ίδιου έτους, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί εκτός από μέτρα 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου (που θα ληφθούν ούτως η άλλως) να συμπεριλάβει και 1% αντίμετρα στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019. Και οι δύο παρεμβάσεις, μέτρα και αντίμετρα, θα ενεργοποιούνται από 1.1.2019.

Αν όμως ο «ex ante» μηχανισμός διαπιστώσει ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος (π.χ. ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% του ΑΕΠ) τότε θα εφαρμόζονται μόνο τα «κακά μέτρα» ενώ η λίστα με τα ψηφισμένα αντίμετρα θα μένει στα χαρτιά (δηλαδή στο ΦΕΚ) και θα περιμένει την επόμενη ευκαιρία για να ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Ο σχεδιασμός των δύο πλευρών παρουσιάζει ένα κενό: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα συμβαίνει αν ο μηχανισμός πέσει έξω στην πρόβλεψή του, π.χ. αν το 2018 κλείσει με χαμηλότερο πλεόνασμα από αυτό που προέβλεπε ο… ex ante το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα