Επιμένει ο Βαρθολομαίος για το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας

16:54 23/9/2018 - Πηγή: Aixmi

Ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά πως το Φανάρι ούτε απειλεί αλλά και δεν απειλείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στην υπόθεση του ουκρανικού αυτοκέφαλου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του επί τη υποδοχή ενός Τσέχου θεολόγου στη λειτουργία που τελέσθηκε στον ναό Αγίου Φωκά στον Βόσπορο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, τη «νεοτέρα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών η οποία διατελεί κάτω από την

στοργή και την προστασία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου» και συμπλήρωσε όλο νόημα: «Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας η οποία θα λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας εν ου μακρώ χρόνω ελπίζω παρά τας υπαρχούσας αντιδράσεις και τούτο θα γίνει διότι είναι δικαίωμα της».

Ο κ. Βαρθλομαίος ξεκαθάρισε πως αφενός η Ουκρανία έχει «δικαίωμα να λάβει το καθεστώς της αυτοκεφαλίας και αφετέρου πλευρά είναι δικαίωμα και μάλιστα αποκλειστικό τον Οικουμενικού Πατριαρχείου «να χορηγεί το Αυτοκέφαλο, όπως το χορήγησε σε όλες τις νεότερες ορθόδοξες Εκκλησίες αρχής γενομένης από της Ρωσίας τον 16ο αιώνα…».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με τα όρια των αρμοδιοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν ο Πατριάρχης είπε πως «δεν μας τρομάζουν οι απειλές».

Από την πλευρά του το Πατριαρχείο Μόσχας ως πρώτη αντίδραση στην ενέργεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εγκρίνει την ανεξαρτητοποίηση και την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευσηή του.

Το Πατριαρχείο Μόσχας, αναμένεται να προσπαθήσει με κάθε τρόπο και μέσο να δυναμώσει την επιρροή του στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και παράλληλα να ενισχύσει τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα πατριαρχεία και τις ορθόδοξες Εκκλησίες.
Tην απόφαση του κ.κ Βαρθολομαίου αναμένεται να στηρίξει η Ελλαδική Εκκλησία, ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ.
Ο ιεράρχης, αναφερόμενος στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει τη μνημόνευση του κ.κ. Βαρθολομαίου, υποστήριξε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «εις αυτό το θλιβερό και αξιοθρήνητο αποτέλεσμα οδήγησε η εμμονή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρήσει την αυτοκεφαλία εις τους σχισματικούς της Ουκρανίας οι οποίοι είναι αποκεκομμένοι από την Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία (…) και αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία του ουκρανικού λαού». Από την άλλη πλευρά, με το Πατριαρχείο Μόσχας δεν αποκλείεται να «συμμαχήσουν» τα Πατριαρχεία Σερβίας, Βουλγαρίας, Αντιοχείας και η Εκκλησία της Πολωνίας.

The post Επιμένει ο Βαρθολομαίος για το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα