Ειδικό Δικαστήριο με άλλους κατηγορουμένους θα φέρει η Novartis;

13:41 9/2/2018 - Πηγή: Aixmi

Εμβρόντητος παρακολουθώ τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, η οποία -κατά το κατηγορητήριο- ίσως ξεπερνά και το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ελαφρότητα, αλαζονεία, αδιαφορία για το αν ευτελίζονται οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες συμπεριφέρονται σαν μεθυσμένοι από τη χαρά τους για τις κατηγορίες εναντίον δύο πρώην πρωθυπουργών, ενός πρώην αρχηγού κόμματος, ενός

νυν αντιπροέδρου κόμματος, του νυν διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, του νυν επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετών σημαντικών πρώην υπουργών. Και τι κατηγορίες: Απιστία και δωροδοκία. Ατιμωτικά αδικήματα, για τα οποία είχε κατηγορηθεί το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, όμως, ενοχοποιούνται δύο πρωθυπουργοί και δύο κόμματα.

Η βαρύτητα και το εύρος του κατηγορητηρίου θα έπρεπε να κρατήσουν την κυβέρνηση μακριά από κάθε ανάμειξη, ώστε να διερευνηθούν τα πάντα με νηφαλιότητα. Κοινός νους χρειαζόταν για κάτι τέτοιο, τίποτα περισσότερο. Και όμως… Το θέμα «σκάει» λίγες ώρες μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ο εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού πηγαίνει στον Άρειο Πάγο για πριβέ ενημέρωση, ο δεύτερος δείχνει να ξέρει τα πάντα πριν φτάσει η δικογραφία στη Βουλή και ο τρίτος μόνο τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων δεν αποκαλύπτει δημοσίως. Η καθυστερημένη προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης να μαζέψει τα ασυμμάζευτα δεν άλλαξε την εικόνα.

Έτσι, στήθηκε το σκηνικό: Η κυβέρνηση ταυτίστηκε πλήρως με το κατηγορητήριο (ό,τι είχαν κάνει το 1989 Μητσοτάκης, Φλωράκης, Κύρκος) και η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολιτική σκευωρία με ψευδομάρτυρες.

Με τον τρόπο αυτό κινδυνεύει να χαθεί η ουσία. Υπάρχει διεθνές σκάνδαλο Novartis, στην αποκάλυψη του οποίου πρωταγωνίστησαν οι ΗΠΑ, επειδή εθίγησαν οι δικές τους φαρμακοβιομηχανίες. Άνθρωποι «λαδώθηκαν», πιθανότατα και στην Ελλάδα. Υπάρχουν και πολιτικοί ανάμεσά τους; Μένει να αποδειχθεί, αν και τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Ίσως κάτι καταφέρει η Δικαιοσύνη αν μπορέσει να στοιχειοθετήσει το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και εντοπίσει «μαύρα» λεφτά σε Ελβετία, Κύπρο ή αλλού.

Οι χοντροκομμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα, που προμηνύει τερατώδη αντιπαράθεση ενόψει εκλογών. Όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει το αφήγημα της σύγκρουσης δύο κόσμων. Οι «καθαροί» απέναντι στους «κλέφτες». Άλλωστε, το είχε προαναγγείλει μιλώντας στον Guardian: Ψεύτη μπορεί να με πει κάποιος, κλέφτη όχι. Έτσι, όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του τόπου, τις ευθύνες ενός εκάστου και τις προτάσεις της μιας και της άλλης πλευράς.

Η λασπομαχία ήδη πυροδοτεί αντισυσπειρώσεις και αντίμετρα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έρχονται πιο κοντά, καθώς νοιώθουν να απειλούνται το ίδιο. Αντιλαμβάνονται ότι ο Σύριζα δεν επιδιώκει απλώς την πολιτική κυριαρχία, προωθεί τον ηθικό αφανισμό τους. Η ατζέντα αυτή θα τους οδηγήσει σε μετεκλογική συνεργασία και, τότε, δεν θα εκπλαγώ αν κινηθούν διώξεις με βαρύτατα κατηγορητήρια για τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, τον Πάνο Καμμένο και κορυφαίους υπουργούς. Το Ειδικό Δικαστήριο, που δεν μπορεί να υπάρξει τώρα, λόγω παραγραφών, πιθανότατα θα το δούμε στη διάρκεια της επόμενης Βουλής…

ΥΓ Ο Σταύρος Θεοδωράκης κινείται σε άλλο μήκος κύματος, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του. Ο ίδιος και το Ποτάμι δεν έχουν κυβερνητικό παρελθόν.

The post Ειδικό Δικαστήριο με άλλους κατηγορουμένους θα φέρει η Novartis; appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα