«Δουλειά στο γόνατο» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

14:01 11/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο χαρακτήρισε «δουλειά στο γόνατο» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Cope: «Η συμφωνία αυτή που συνήψαμε με την Τουρκία, είναι δουλειά στο γόνατο. Στην ουσία έγινε για να μας βοηθήσει η Τουρκία ώστε οι πρόσφυγες να μην έρχονται μαζικά από τη θάλασσα, αυτό είναι καλό, πριν, διακινδύνευαν τη ζωή τους και οι μαφίες (…) επωφελούνταν από τη δυστυχία τους«.

Όπως σημείωσε: «Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έγινε στο γόνατο, ενώ αφήνει τη λύση στα χέρια ενός τρίτου κράτους«.

Ο Γκαρθία-Μαργκάγιο χαρακτήρισε εξάλλου πολύ ανεπαρκείς τις προσπάθειες της ΕΕ για την υποδοχή των προσφύγων, την ώρα που η Ισπανία επικρίνεται επειδή δεν έχει υποδεχθεί παρά έναν πολύ μικρό αριθμό τους: «Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε πως η προσπάθεια που κάνει η ΕΕ είναι πολύ ανεπαρκής» και επεσήμανε πως «ο Λίβανος, ο οποίος έχει ένα κατά κεφαλήν εισόδημα πέντε φορές μικρότερο απ’ ό,τι η ΕΕ, υποδέχεται ένα πλήθος Σύρων που αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού του».

Όμως ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η ουσία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η ταυτοποίηση και η καταγραφή των προσφύγων γίνεται κακά στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία φθάνουν, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. «Τα κέντρα υποδοχής όπου πρέπει να γίνεται αυτή η ταυτοποίηση (…) δεν λειτουργούν. Η Ελλάδα δεν έχει δημόσιους υπαλλήλους για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα και οι υπόλοιπες χώρες, περιμένουμε να μας πουν ‘η διαδικασία άρχισε και είστε υποχρεωμένοι να υποδεχθείτε πρόσφυγες'».

Keywords