Δημοσκοπήσεις στην Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν από τον πρώτο γύρο;

12:44 28/5/2018 - Πηγή: Aixmi

Στη δημοσιότητα δίνονται κάποια στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται 23 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν αν και υπαρχουν αποκλίσεις στο ποσοστό και στο

αν θα καταφέρει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Μαχίρ Ουνάλ δήλωσε ότι το κόμμα του για τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνει 54-56% ενώ για τις βουλευτικές διατηρεί τη δυναμική του στο 46%-48%.

Η φίλα προσκείμενη στο ρεπουμπλικανικό κόμμα Cumhuriyet δημοσιεύει τη δημοσκόπηση της Mediar, σύμφωνα με την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καταφέρει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο ενώ επισημαίνει ότι στον δεύτερο θα έχει να αντιμετωπίσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 43,5% ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ το 22,2%.

Η ANDY Ar του Φαρούκ Ατσάρ, που είχε προβλέψει με επιτυχία τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, δημοσιεύει ότι η συνεργασία του ΑΚΡ με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί θα αναδειχθεί νικήτρια από τον πρώτο γύρο με 55%. Περίπου με τα ίδια ποσοστά προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος: Η ANAR του Ιμπραχίμ Ουσλού με 56% και η A&G του Αντίλ Γκουρ με 55%-60% από τον πρώτο γύρο.

Πιο αναλυτική, η δημοσκόπηση της KONDA που βλέπει το 51,4% των ψηφοφόρων να επιλέγει τον Ταγίπ Ερντογάν με 51,4%, δεύτερο τον Μουχαρέμ Ιντζέ με 23,9%, τρίτη την Άκσενερ με 12,3% και τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς με 9,6%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πλειοψηφία την Βουλή, καθώς σύμφωνα με το νέο σύστημα, πρόεδρος που δεν θα ελέγχει την Βουλή μέσω του κόμματός του δεν θα μπορεί να νομοθετεί και θα αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα παρά τις αυξημένες εκτελεστικές εξουσίες.

Με την έρευνά της η KONDA σημειώνει ότι το κόμμα του Ερντογάν χάνει έδαφος στις δυτικές πόλεις ενώ παίρνει ψήφους από το κουρδικό κόμμα στις ανατολικές. Το Ρεπουμπλικανικό χάνει 2 με 3 μονάδες προς το νέο κόμμα της Άκσενερ. Μετά την κατανομή των αναποφάσιστων για τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται σε αυτή την δημοσκόπηση να αγγίζει το 45%, το Ρεπουμπλικανικό το 23,5 %, το Εθνικιστικό το 9%, το Καλό Κόμμα 8,5% και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (κουρδικό) 9%.

The post Δημοσκοπήσεις στην Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν από τον πρώτο γύρο; appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα