Δικαστές για Θάνου: Θεσμικά ανεπίτρεπτη η παρέμβασή της στη Novartis

14:14 21/2/2018 - Πηγή: Aixmi

Παρεμβαίνει χωρίς καμία εξουσία κατηγορούν οι δικαστές και εισαγγελείς της τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν πρωθυπουργική σύμβουλο Βασιλική Θάνου για τη χθεσινή της παρέμβαση στην υπόθεση της Novartis.

Η νυν προϊστάμενη στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού παρενέβη δημοσίως στην υπόθεση Novartis, χαρακτηρίζοντας «μη νόμιμο» το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών

και σημειώνοντας ότι «το αίτημα αυτό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών, με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

Από την πλευρά της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτήρισε θεσμικά ανεπίτρεπτη την παρέμβαση της κυρίας Θάνου και σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι στερούνται κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή.

Αναλυτικά:

«Η χθεσινή δήλωση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της. Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών. Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι ανώτεροι δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού. Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους.
Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος».

The post Δικαστές για Θάνου: Θεσμικά ανεπίτρεπτη η παρέμβασή της στη Novartis appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα