Μπέτυ Μπαζιάνα, από το πολιτικό «ημίφως» στο «ξέφωτο»…

18:28 5/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Η σύντροφος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα αποφάσισε να δώσει μια άκρως πολιτική συνέντευξη, προφανώς με τη σύμφωνη δική του γνώμη -πράγμα το οποίο δεν είχε κάνει καμιά σύζυγος Έλληνα πρωθυπουργού έως σήμερα. Φυσικά, αυτό δεν είναι ούτε κακό, ούτε πρωτοφανές διεθνώς. Και η Μπριζίτ Μακρόν και η Μισέλ Ομπάμα, κάτι ανάλογο είχαν πράξει. Απλώς τώρα η κυρία Μπαζιάνα ξεφεύγει από το πολιτικό «ημίφως» και βγαίνει στο «ξέφωτο», με αποτέλεσμα να υπόκειται σε κριτική, όπως όλοι όσοι εκφράζουν δημόσιο λόγο.

Όσοι τη γνωρίζουν από τα φοιτητικά της χρόνια, μιλούν

για άνθρωπο καλλιεργημένο, με στέρεη αριστερή περπατησιά και ισχυρές πεποιθήσεις. Η αίσθηση που αποκόμισα ο ίδιος από τη συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών είναι πως πρόκειται για γυναίκα με σαφή πολιτική συγκρότηση, που ανέλαβε να αφηγηθεί συνολικά την ιστορία των τελευταίων ετών, έχοντας το πλεονέκτημα του μη άμεσα εμπλεκόμενου, αλλά και την άνεση κάποιου που μπορεί να την ξαναγράψει, πιστεύοντας ότι θα πείσει το αριστερό ακροατήριο.

Έτσι, «αγιογραφεί» τις προθέσεις και τις ενέργειες του πρωθυπουργού συζύγου της, υπερβαίνοντας ακόμη και τις δικές του παραδοχές, όπως «είχαμε αυταπάτες» και «πολλοί θα μας πουν ψεύτες, όμως κανείς κλέφτε, ςαν ρωτήσετε τον κόσμο για την κυβέρνηση». Η ίδια λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ ψέματα, δεν εξαπάτησε, ούτε πρόδωσε τον λαό. Τι έκανε; Πολέμησε, φτάνοντας στα όρια των αντοχών της χώρας, και πέτυχε έναν μην ταπεινωτικό συμβιβασμό, το οποίο μάλιστα έθεσε στην κρίση του λαού με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Το πρόσημο όσων υποστηρίζει είναι ταξικό, από την αρχή έως το τέλος. «Ο Τσίπρας μέσα σε αυτή τη δίνη δεν άλλαξε τον χάρτη των αξιών του, δεν τάχθηκε υπέρ των ισχυρών, είναι πάντα με την πλευρά των ανθρώπων του μόχθου», αναφέρει. Όσο για τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει; «Συμβιβάστηκες με τους δανειστές για να υπάρχει η χώρα σου», σημειώνει. «Αυτό είναι το μεγάλο κόστος, όμως έρχεται η στιγμή που σταδιακά θα πρέπει να ανακληθούν. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι παροχές που δόθηκαν αυτές τις ημέρες αποτελούν ένα είδος αντιστάθμισμα σε αυτή τη λαίλαπα».

Και, βέβαια, επιμένει στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «Ποιος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επωφελήθηκε προσωπικά; Ποιος απέκτησε χρήματα στην πλάτη του ελληνικού λαού; Αν ξέρετε κάποιον να μου το πείτε. Πρώτη εγώ θα βγω στους δρόμους και θα διαμαρτυρηθώ», υπογραμμίζει.

Η κυρία Μπαζιάνα δεν περιορίζεται μόνο στην «εξιδανίκευση» του πρωθυπουργού. Φροντίζει να αντιδιαστείλει τη δική της προσωπική στάση ζωής από εκείνη της Μαρέβας Μητσοτάκη, στην οποία ρίχνει το ανάθεμα με αναφορά στα Ρaradise Ρapers, τα οποία δαιμονοποιεί. «Ο κόσμος των παραδείσιων τόπων ανήκει σε διαφορετικό από εμένα αξιακό σύστημα. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται η απαξίωση του κοινωνικού συνόλου, η προκλητική αγνόησή του, με την αποφυγή της νόμιμης φορολόγησης; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται αξία η ιδιώτευση, το προσωπικό κέρδος σε βάρος του κοινού καλού και του δίκιου; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται επιτυχία και αριστεία η άποψη «εγώ θα τη βολέψω και οι υπόλοιποι δεν με αφορούν;»

Και για το δημοψήφισμα του 2015, όταν το 62% που πήρε το «Όχι», έγινε «Ναι» από τον πρωθυπουργό; Εξομολογείται ότι κλαίει σε κάθε επέτειο, διότι οι ισχυροί του κόσμου δεν υπολόγισαν τη θέληση του ελληνικού λαού. Το γεγονός ότι οι ισχυροί έχουν δανείσει στην Ελλάδα 300 δισ ευρώ, δεν περιλαμβάνεται καθόλου στο συλλογισμό της -όπως δεν περιλαμβανόταν στη συναισθηματική όσο και αφελή προσέγγιση της αντιμνημονιακής πλημμυρίδας, που κυριάρχησε έως την ανώμαλη προσγείωση του 2015.

«Προσωπικά μιλώντας, τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή – ναι κυριολεκτώ. Πώς είναι δυνατόν να υποτιμήθηκε τόσο η γνώμη ενός λαού από τους ισχυρούς-δυνάστες του; Ποια «δημοκρατία» των ισχυρών μπορεί να αγνοήσει την επιλογή ενός λαού να ακολουθήσει άλλο δρόμο; Θυμηθείτε, το μήνυμα που διαδόθηκε παγκόσμια σαν φλόγα εκείνο το βράδυ της μοιραίας διαπραγμάτευσης: This is a coup», λέει.

Κράτησα για το τέλος την επισήμανσή της ότι «ο Σύριζα πήρε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήρε την εξουσία. Γιατί, εξουσία δεν είναι ο υπουργός, αλλά ο μηχανισμός. Υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά που εξυπηρετούν το παλιό διεφθαρμένο σύστημα. Και περιμένω την κάθαρση».

Τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες εξωραϊσμού της άποψης αυτής. Δεν κατάφεραν, όμως, να κρύψουν τον βαθύ καθεστωτισμό που τη διατρέχει -ίδιον όσων αδυνατούν να αντιληφθούν την έννοια της διάκρισης των εξουσιών, το γεγονός δηλαδή ότι η ίδια η Δημοκρατία έχει θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου για την αυτοπροστασία της. Καταλαβαίνω, για παράδειγμα, ότι κάθε κυβέρνηση θα ήθελε να ελέγχει τη Δικαιοσύνη. Και αντιλαμβάνομαι πόσο πολύ θυμώνει, όταν οι αποφάσεις της δεν την ικανοποιούν. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να εμφανίζει τους δικαστές ως ενεργούμενα της αντιπολίτευσης, η απόσταση είναι χαώδης…

Μπέτυ Μπαζιάνα, από το πολιτικό «ημίφως» στο «ξέφωτο»…

The post Μπέτυ Μπαζιάνα, από το πολιτικό «ημίφως» στο «ξέφωτο»… appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα