Kρίση στα Σκόπια-«Μπουγέλο» στον Αλβανό πρόεδρο τής Βουλής

10:54 15/3/2018 - Πηγή: Aixmi

Σε έξαλλη κατάσταση ο υπερθνικιστής πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολας Γκρούεφσκι «μπουγέλωσε» τον πρόεδρο τής Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, που προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, και στη συνέχεια προσπάθησε να τού κλείσει το μικρόφωνο, επιχειρώντας να αποτρέψει την ψήφιση νομοσχεδίου που καθιέρωνε την αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη της χώρας. Χρειάστηκε η παρέμβαση

των ανδρών ασφάλειας της Βουλής, ώστε οι δύο άνδρες να μην έρθουν στα χέρια.

Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» τού Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, απείχαν από την ψηφοφορία. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE) το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας».

Παρά τη νέα ψήφιση τού νοσοσχεδίου, ο πρόεδρος τής χώρας Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει το διάταγμα, δεν -όπως είπε- δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής. Σε διάγγελμά του, ισχυρίστηκε ξανά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ανοιχτή κρίση στα Σκόπια-«Μπουγέλο» στον Αλβανό πρόεδρο τής Βουλής

The post Kρίση στα Σκόπια-«Μπουγέλο» στον Αλβανό πρόεδρο τής Βουλής appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα