IOBE: Νέα επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

14:25 5/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα παρέμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο καθώς διαμορφώθηκε στις 90,3 μονάδες από 90,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, ακόμη κινείται σε επίδοση που υστερεί σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περυσινής (93,3 μονάδες).

Στην πλευρά των επιχειρήσεων, καταγράφεται άμβλυνση της απαισιοδοξίας στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες και σχεδόν σταθερότητα στη

βιομηχανία, ενώ αντίθετα στις κατασκευές – κυρίως στις ιδιωτικές – καταγράφεται νέα επιδείνωση των προσδοκιών.

«Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να υποχωρεί, σημειώνοντας νέο χαμηλό των τελευταίων 3,5 ετών. Είναι φανερό ότι η οικονομία εξακολουθεί να διανύει μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής, καθώς εκκρεμεί αφενός η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος, αφετέρου η οριστικοποίηση του περιεχομένου του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου που θα επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο μεταξύ όμως και με δεδομένο το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, είναι κυρίως η προεξόφλησή τους που επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες ειδικά των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης» επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα