Τουρκία: «Βυθίζεται» στις δημοσκοπήσεις ο Ταγίπ Ερντογάν

21:30 9/3/2023 - Πηγή: Enikos

Βυθίζεται το κυβερνών κόμμα AKP, στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία Metropoll, σε 28 επαρχίες της χώρας, περίπου τρεις εβδομάδες μετά τους φονικούς σεισμούς που αιματοκύλησαν το κεντρικό κομμάτι της επικράτειας.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση,

το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνει πτώση κατά 4 μονάδες. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 23 και 28 Φεβρουαρίου.

Στο ερώτημα ποιος φταίει για την εθνική τραγωδία με τους χιλιάδες νεκρούς, το 35,4% των συμμετεχόντων κατηγόρησε την κυβέρνηση. Το 26,9% κατηγόρησε τους εργολάβους,  το 15,4% τις τοπικές αρχές και το 4,4% τους πολίτες.

Στην ερώτηση «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή;», οι πολίτες απάντησαν ότι θα ψήφιζαν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Την απάντηση αυτή έδωσε το 46,2% όσων λένε ότι «φταίνε οι εργολάβοι», το 19,1% όσων λένε ότι «φταίνε οι τοπικές αρχές», το 7% όσων λένε ότι «φταίνε οι πολίτες» και το 6,4% όσων λένε «φταίει η κυβέρνηση».

Υπέρ του κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) τάχθηκε το 60,4% όσων λένε ότι «φταίει η κυβέρνηση»,  το 13% όσων λένε ότι «φταίνε οι εργολάβοι», το  9,1% όσων λένε ότι «φταίνε οι τοπικές αρχές» και το 3,3% όσων λένε ότι «φταίνε οι πολίτες».

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι το Καλό Κόμμα (IYI) θα ψήφιζαν  το 62,8 % όσων λένε ότι «φταίει η κυβέρνηση»,  το 12,8 % όσων λένε ότι «φταίνε οι τοπικές αρχές», το  11,9% όσων λένε ότι «φταίνε οι εργολάβοι» και το 2,3% όσων λένε ότι «φταίνε οι πολίτες».

In the February survey conducted after the earthquake, the AKP’s vote decreased by 4 points compared to January. pic.twitter.com/sFfnlIUauE

— Ozer Sencar (@ozersencar1) March 9, 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα