Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ από την Συρία: 7χρονη προστάτευε τον αδελφό της κάτω από τα συντρίμμια επί 17 ώρες

22:25 7/2/2023 - Πηγή: Enikos

Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα συγκλονιστικό βίντεο από την Συρία, στο οποίο αποτυπώνεται η αδελφική αγάπη. Ένα μικρό κορίτσι προστατεύσει τον μικρό της αδελφό της ενώ και οι δύο είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε λόγω των ισχυρών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία την Δευτέρα.

Οι διασώστες που επιχειρούν στην Συρία εντόπισαν τα δύο αδελφάκια κάτω από τα συντρίμμια.

Το 7χρονο κοριτσάκι, βλέποντας τους διασώστες, ακούγεται να λέει: «δεν θέλω παιχνίδια, θέλω να μας βγάλετε από εδώ».

Δείτε το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ

#Syria: Circulating video of a Syrian child protecting her brother's head under the rubble for 17 hours pic.twitter.com/P9ok0SopzB

— Rojava Network (@RojavaNetwork) February 7, 2023

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Mohamad Safa, ανέβασε στο Twitter ένα καρέ από το συγκλονιστικό βίντεο. Μάλιστα ανέφερε πως τα δύο μικρά αδελφάκια παρέμειναν κάτω από τα ερείπια για 17 ώρες και τελικά οι διασώστες κατάφεραν να τα βγάλουν με ασφάλεια.

«Το 7χρονο κοριτσάκι που κράτησε το χέρι της στο κεφάλι του μικρού της αδερφού για να τον προστατεύσει ενώ ήταν κάτω από τα ερείπια για 17 ώρες, τα κατάφερε με ασφάλεια. Δεν βλέπω κανέναν να μοιράζεται. Αν ήταν νεκρή θα μοιράζονταν όλοι! Μοιραστείτε τη θετικότητα…» έγραψε ο Mohamad Safa.

The 7 year old girl who kept her hand on her little brother's head to protect him while they were under the rubble for 17 hours has made it safely. I see no one sharing. If she were dead, everyone would share! Share positivity… pic.twitter.com/J2sU5A5uvO

— Mohamad Safa (@mhdksafa) February 7, 2023

Τα δύο αδελφάκια διασώθηκαν, βρίσκονται πλέον σε ασφαλές μέρος και η κατάσταση της υγεία τους είναι καλή.

Update: Both children were rescued and are in good condition pic.twitter.com/dTGVIti3Cw

— Rojava Network (@RojavaNetwork) February 7, 2023

Πατέρας κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του – Η φωτογραφία που κόβει την ανάσα

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες, υπό αντίξοες συνθήκες για την ανεύρεση επιζώντων στην Τουρκία. Την ίδια ώρα συγκλονίζουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Μία φωτογραφία που κόβει την ανάσα  από την τουρκική περιοχή Kahramanmaras κάνει το διαδίκτυο να δακρύσει. Ένας πατέρας, o Mesud Hansar, κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία για να ανασύρουν τη σορό της.

Mascud Hansar is holding the body of his 15-year-old daughter Irmak, who is sitting on a collapsed wall.
The father is waiting for emergency services to retrieve his daughter’s body. These pictures that took over the social media show the amount of casualties caused by the earthq pic.twitter.com/ACX9OEAYkU

— A.razzak (@iamabdirizzak) February 7, 2023

Κάτοικοι στη χιονισμένη Μαλάτια ζητούν να πάνε στην πόλη σωστικά συνεργεία

Την ίδια ώρα, απελπισμένοι, παγωμένοι από το λεπτό στρώμα χιονιού στο έδαφος, οι συγγενείς θυμάτων στην τουρκική πόλη Μαλάτια, εξέφραζαν την αγανάκτησή τους σήμερα γιατί, όπως λένε, δεν έχουν καμία βοήθεια στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Χωρίς ειδικό εξοπλισμό, χωρίς ούτε καν γάντια ή χειμωνιάτικα ρούχα, προσπαθούν να ανοίξουν διαδρόμους μέσα από τα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν από τους σεισμούς της Δευτέρας.

«Δεν υπάρχει κανείς εδώ. Είμαστε μέσα στα χιόνια, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», λέει ο Μουράτ Αλινάκ, το σπίτι του οποίου κατέρρευσε και οι συγγενείς του αγνοούνται. «Τι να κάνω, πού να πάω;» λέει με απόγνωση.

Η Σαμπίνα Αλινάκ πρότεινε οι κάτοικοι της πόλης, που συγκεντρώνονται γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν, να πάρουν την επιχείρηση διάσωσης στα χέρια τους. «Τα εγγόνια των συμπεθέρων μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ επί δύο ημέρες. Καταστραφήκαμε. Πού είναι το κράτος; Πού βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες; Τους ικετεύουμε. Αφήστε μας να το κάνουμε, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με δικά μας μέσα. Αν δεν έρθουν (οι ομάδες διάσωσης), για όνομα του Θεού, αφήστε εμάς να το κάνουμε», είπε.

Οι τουρκικές αρχές λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε αυτήν την περιοχή που εκτείνεται από τα Άδανα στα δυτικά μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων και από τη Μαλάτια στα βόρεια μέχρι το Χατάι, που απέχει 300 χιλιόμετρα, στα νότια. Η κακοκαιρία και οι κατεστραμμένοι δρόμοι που μέχρι χθες συνέδεαν τις πόλεις όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι δυσχεραίνουν την πρόσβαση. Είναι επίσης δύσκολο να γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής και να σχεδιαστεί η αποστολή βοήθειας.

Ο Αχμέτ Αλινάκ είπε ότι δύο ανίψια του έχουν παγιδευτεί σε ένα κτίριο που κατέρρευσε. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε όλοι καταδικασμένοι. Δεν το περιμέναμε αυτό από το κράτος. Όσο μεγάλος και αν ήταν ο σεισμός, η κινητοποίηση των πάντων ήταν αναγκαία», συνέχισε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν νωρίτερα είπε ότι οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αντάλια για να διαμείνουν προσωρινά οι άστεγοι. Στη Μαλάτια έχουν στηθεί σκηνές για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους.

Σεισμός στην Τουρκία: Οι άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν ακόμη ένα παιδί – Συγκλονιστικές στιγμές

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ σε Χατάι και Άδανα, ύστερα από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία.

Η αρχή έγινε με την διάσωση ενός 50χρονου πατέρα μίας 4μελούς οικογένειας, που εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια ενός κτιρίου στο Χατάι. Οι Έλληνες διασώστες συμμετείχαν στην επιχείρηση και κατάφεραν να προσεγγίσουν τον άνδρα, να τον τοποθετήσουν σε φορείο και να τον απομακρύνουν με ασφάλεια από το σημείο. Ο τραυματισμένος άνδρας παρελήφθη από ασθενοφόρο για να διακομιστεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ο 50χρονος πάσχιζε να σώσει την 6χρονη κόρη του, στη διάσωση της οποίας εντοπίζονται πλέον οι προσπάθειες των διασωστών. Το παιδί φέρεται να βρίσκεται αγκαλιά με το αδερφάκι του, το οποίο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Μάλιστα κοντά τους φέρεται να είναι και η μητέρα τούς, που έχει επίσης αποβιώσει.

Δείτε πλάνα της ΕΡΤ από την στιγμή της διάσωσης του 50χρονου:Τραγική κατάληξη στην διάσωση της 7χρονης Φατμέ

Λίγο αργότερα, ελάχιστα μέτρα πιο μακριά, άλλοι Έλληνες διασώστες προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την 7χρονη Φατμέ, η οποία παρέμενε εγκλωβισμένη κάτω από τόνους μπάζα για ένα 24ωρο.

Την φωνούλα του κοριτσιού άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα και στη συνέχεια έσπευσαν και τα τουρκικά συνεργεία. Χώθηκαν κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τα συντρίμμια. Κατάφεραν να μιλήσουν με το παιδί, το οποίο περιέγραψε την κατάστασή του, καθώς είχε παγιδευτεί το ένα χεράκι του και δεν μπορούσε να κουνηθεί.

Η μικρή ήταν εγκλωβισμένη σε βάθος επτά μέτρων. Οι διασώστες έφεραν εργαλεία, απομάκρυναν μπάζα και κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν μία δίοδο προς το μέρος της 7χρονης. Δυστυχώς, όμως, ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της.

Όταν τελικά κατάφεραν να φτάσουν στο παιδί, διαπίστωσαν ότι είναι νεκρό. Οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ έβγαλαν το άψυχο σώμα της 7χρονης, ενώ ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές καθώς οι διασώστες αγκαλιάστηκαν με συναδέλφους τους από το ΕΚΑΒ και με δάκρυα στα μάτια ζήτησαν από τις κάμερες να φύγουν.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:Ανασύρθηκε ζωντανή η αδελφή της Φατμέ

Μετά την λύπη, όμως, ήρθε η χαρά.

Ο άνθρωπος που άκουσε πρώτος την Φατμέ δεν έφυγε από το σημείο, παρά την συντριβή του για τον θάνατο της 7χρονης. Η αρχική εκτίμησή του ότι ενδεχομένως να υπάρχει κι άλλος εγκλωβισμένος, τελικά επιβεβαιώθηκε. Οι φωνές ενός δεύτερου κοριτσιού άρχισαν να ακούγονται, προκαλώντας την κινητοποίηση του ίδιου και των συναδέλφων του.

Χωρίς να έχουν σχετική πληροφόρηση, οι διασώστες συνειδητοποίησαν ότι κι άλλο παιδάκι ήταν εγκλωβισμένο στα συντρίμμια. Πρόκειται για την 6χρονη αδελφούλα της Φατμέ. Οι διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν το κοριτσάκι, να το βάλουν στο φορείο και να το βγάλουν ζωντανό από τα συντρίμμια.

Οι εικόνες συγκλονίζουν γι’ ακόμη μια φορά. Οι διασώστες αγκαλιάζονται και ξεσπούν σε δάκρυα χαράς.

Δείτε το βίντεο από την διάσωση της 6χρονης:Μία ακόμη διάσωση παιδιού στο Χατάι

Ένα ακόμη θαύμα κάτω από τα χαλάσματα στο Χατάι, καθώς μετά τη διάσωση των δύο κοριτσιών και του άνδρα, η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε ζωντανή και μια 11χρονη. Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν το 11χρονο κοριτσάκι. Μάλιστα οι γονείς του κοριτσιού με ένα φιλικό χτύπημα την πλάτη των ανθρώπων της ΕΜΑΚ θέλησαν να τους ευχαριστήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ, Συρία, 7χρονη,sygklonistiko vinteo, syria, 7chroni