Οι χρυσές δουλειές του «Μάξιμου Σαράφη»: Τα δάνεια που έταζε, η Κύπρια δικηγόρος και ο Ινδός τραπεζίτης

10:10 30/1/2023 - Πηγή: Enikos

Τα δάνεια που έταζε σε επιχειρηματίες ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis, «Μάξιμος Σαράφης» η Κύπρια δικηγόρος και ο Ινδός τραπεζίτης.

Των Α. ΚΑΝΔΥΛΗ, Θ. ΣΩΤΗΡΗ

«Ήταν αδίστακτοι και αποφασισμένοι να αποσπάσουν όσα χρήματα μπορούσαν από τα θύματά τους. Είχαν ένα ολόκληρο σενάριο δικαιολόγησης των καθυστερήσεων εκταμίευσης των ανύπαρκτων δανείων και κάθε δικαιολογία κόστιζε στους ανύποπτους επιχειρηματίες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Και όλα αυτά ενώ ήδη εκκρεμούσε εισαγγελική έρευνα σε

βάρος τους, μετά από καταγγελία θύματός τους, από το 2021».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στη Realnews στέλεχος της Ασφάλειας το γενικό πλαίσιο δράσης της σπείρας απατεώνων που είχε στήσει ο «Μάξιμος Σαράφης» της υπόθεσης Novartis, ο τότε μάρτυρας υπό προστασία Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Μια απάτη τόσο καλοστημένη, που έμπειροι επιχειρηματίες οι οποίοι έπεσαν στα δίχτυα της σπείρας δεν πίστευαν τους αστυνομικούς όταν τους αποκάλυψαν την αλήθεια.

Η αρχή για την εξιχνίαση της υπόθεσης αυτής έγινε εντελώς τυχαία, όταν κατά την παρακολούθηση άλλων υπόπτων για απάτες και trafficking τα στελέχη του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας «άκουσαν» έναν από τους παρακολουθούμενους να συζητά με τον Δεστεμπασίδη για δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ από τραπεζικό ίδρυμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το προφίλ του δυνάμει… δανειολήπτη για ένα τέτοιο ποσό τούς προκάλεσε το ενδιαφέρον και έτσι ξεκίνησαν η παρακολούθηση του «Μάξιμου Σαράφη» και το ξήλωμα της κομπίνας που είχε στήσει με άλλα τουλάχιστον επτά άτομα. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι μια Κύπρια δικηγόρος, που επίσης έχει συλληφθεί, καθώς και ένας υπήκοος Ινδίας, που εμφανιζόταν ως τραπεζίτης στις τηλεδιασκέψεις που οργάνωναν τα μέλη του κυκλώματος για να πείσουν τα θύματά τους.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας προς τον εισαγγελέα, η απάτη στηριζόταν σε μια καλή προετοιμασία, με τη δημιουργία ιστοσελίδας και ενός πλέγματος εταιρικών e-mail μιας ανύπαρκτης εταιρείας, με την επωνυμία «ZAHRAT COMMERCIAL BROKERS LLC», η οποία υποτίθεται πως εξασφάλιζε τεράστια επενδυτικά κεφάλαια από τράπεζες των ΗΑΕ, τα οποία δεν μπορούσαν να εκταμιευτούν ως δάνεια εκτός της χώρας, λόγω θρησκευτικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων! Ο Δεστεμπασίδης και οι δύο βασικοί συνεργοί του ταξίδευαν συχνά στο Άμπου Ντάμπι και πραγματοποιούσαν μέχρι και τηλεδιασκέψεις με τα θύματα, μαζί με αλλοδαπούς, υποτιθέμενα στελέχη της ZAHRAT, στην αγγλική γλώσσα.

Παράλληλα, έστελναν μέσω των ψεύτικων εταιρικών e-mail πλαστογραφημένα έγγραφα εταιρειών και υπηρεσιών των ΗΑΕ στα θύματά τους, μέχρι να τα πείσουν να δεχθούν τη δανειοδότηση.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας, «ο Δεστεμπασίδης έλεγε στα θύματά του πως η ως άνω δανειοδότηση θα λάμβανε χώρα με τη μορφή χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων των υποψήφιων δανειοληπτών, τα οποία θα έπρεπε να κοστολογηθούν σε ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ, καθώς μόνο σε αυτά τα οικονομικά επίπεδα θα λάμβανε συνεργασία με τη ZAHRAT. Μάλιστα, προκειμένου να εκκινηθεί η διαδικασία δανειοδότησης, οι υποψήφιοι δανειολήπτες όφειλαν να καταρτίσουν επιχειρηματικά σχέδια (business plans) στην αγγλική, πλήρως τεκμηριωμένα και κοστολογημένα, τα οποία θα αποστέλλονταν, μέσω Δεστεμπασίδη, στα αρμόδια στελέχη της ΖΑHRAT για αξιολόγηση και, σε θετική περίπτωση, προέγκριση του δανείου, η οποία είχε θετική έκβαση σε όλες τις περιπτώσεις».

Και από αυτό το σημείο ξεκινούσε η αφαίμαξη των επιχειρηματιών, οι οποίοι πίστευαν πως είχαν βρει τη λύση για τη χρηματοδότησή τους.

Η προμήθεια που εισέπραττε ο ίδιος ήταν της τάξεως του 4: με 8% επί του ποσού δανειοδότησης, με άμεσα πληρωτέα προκαταβολή, που έφτανε έως και 100.000 ευρώ, καταβαλλόμενη σε δύο δόσεις των 50.000 ευρώ. Η μία έπρεπε να λάβει χώρα μετά την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας και εντολής, ενώ η δεύτερη έπρεπε να καταβληθεί μετά την προέγκριση του «δανείου» από τη ZAHRAT.

Από εκεί και πέρα, τα θύματα καλούνταν να καταβάλουν 18.500 ευρώ για «ασφάλεια δανείου», 55.000 ευρώ για τη φορολογία εκταμίευσης και άλλα 15.500 ευρώ για την έκδοση πιστοποιητικού νομιμότητας της χρηματοδότησης από ανεξάρτητες και κρατικές Αρχές των ΗΑΕ, οι οποίες είναι ανύπαρκτες!

Το δεύτερο μέρος της απάτης ξεκινούσε με την προφανή καθυστέρηση της εκταμίευσης των χρημάτων. Τότε ο δράστης έλεγε στα θύματά του πως τα ποσά έχει «μπλοκάρει» η Deutsche Bank, ως ενδιάμεσος ευρωπαϊκός σταθμός, και πως θα έπρεπε να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στη Λιθουανία, ενέργεια για την οποία χρειάζονταν άλλα 55.200 ευρώ!

Οι συνομιλίες

Μέχρι και χρήματα από βασιλική οικογένεια έλεγε ο Φ. Δεστεμπασίδης στα θύματά του ότι έχει το fund που μεσολαβούσε στην ανύπαρκτη εταιρεία ZAHRAT του Αμπου Ντάμπι. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψαν οι « κοριοί» της Ασφάλειας αποκαλύπτεται πώς ο «Μάξιμος Σαράφης» αποσπούσε μεγάλα ποσά, κυρίως από επιχειρηματίες που αναζητούσαν χρηματοδότηση για να σταθούν στα πόδια τους.

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που καταγράφηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2023:

Δεστεμπασίδης: Δεν έχουμε νέο από την τράπεζα. Έστειλα του Β… κάποια στοιχεία να συμπληρώσει εταιρικά για να τρέξει το αίτημα στο fund… Ναι, στα χαρτιά αυτοί μας το δίνουν, ναι, εκταμιεύεται από την τράπεζα, αλλά με αυτούς υπογράφουμε δανειακή σύμβαση.

Επιχειρηματίας: Δεν είναι δικά τους χρήματα δηλαδή.

Δ.: Τώρα άσ’ το. Είναι χρήματα βασιλικής οικογένειας, τέλος πάντων, μην τα λέμε όλα από το τηλέφωνο. Είναι… Μεσολαβούν αυτοί… Είναι δηλαδή το τρίγωνο που έχει γίνει μεταξύ αυτουνού που φαίνεται ότι είναι ο investoras, της ασφαλιστικής που σου ασφαλίζει το δάνειο, που είναι το προαπαιτούμενο αντί του collateral και της τράπεζας που τελικά εκταμιεύει σε σένα.

Σε άλλη συνομιλία, που καταγράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2022, ο Δεστεμπασίδης αναφέρει σε ενδιαφερόμενο ότι για την εκταμίευση δανείου από την ZAHRAT χρειάζεται να ανοιχτεί ένας λογαριασμός, ο οποίος θα κοστίσει 55.200 ευρώ, γιατί είναι ο «καλύτερος» που υπάρχει και θα προσπαθήσει να πείσει τον διευθυντή δανείων της εταιρείας να τα βάλει ο ίδιος ως εξυπηρέτηση μέχρι την εκταμίευση του δανείου.

Δεστεμπασίδης: Έλα. Σου έστειλα το e-mail το επίσημο. Μου λέει (σ.σ.: εννοεί τον δήθεν διευθυντή δανείων της ZAHRAT) έπρεπε να το στείλω αυτό γιατί είναι θέμα διοικητικού συμβουλίου. Αλλά παράλληλα θα δουλέψω εγώ στο WhatsApp μαζί του, να δούμε πώς… Με τα λεφτά που τέλος πάντων θα αμειφθεί με βάση τη δουλειά που έχουμε συμφωνήσει… Πώς θα το σκαντζάρει ο ίδιος… Αυτό το e-mail λέει έπρεπε να φύγει γιατί, εφόσον κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός εδώ όλης της εταιρείας… Επρεπε εμείς να βρούμε το ανώτερο… Την καλύτερη εταιρεία… Τον καλύτερο λογαριασμό κίνησης, τα πάντα σε όλο τον πλανήτη… Γι’ αυτό είναι και τόσο το κόστος, οπότε διάβασε τώρα…

Επιχειρηματίας: Πόσο λέει δηλαδή το κόστος;

Δ.: 55.200.

Επιχειρηματίας: Πωω. Τι λες, ρε φίλε;

Δ.: Είναι ο καλύτερος λογαριασμός στον πλανήτη Γη.

Επιχειρηματίας: Μίλα. Μίλα στο WhatsApp με τον SHARMA (σ.σ.: εννοεί τον υποτιθέμενο διευθυντή της ZAHRAT), πες του «ρε φίλε, βάλ’ τα». Εχουμε στείλει ένα κάρο λεφτά, φίλε.

Δ.: Ναι, ναι, ναι. Το ξέρει δεν το ξέρει κι αυτός; Μαλ..ας είναι;

«Πολιτική στοχοποίηση»

Ο Δεστεμπασίδης, πάντως, αρνείται όσα του αποδίδονται και ισχυρίζεται πως η εμπλοκή του «είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας» και πως η σύλληψή του «είναι έργο του παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο συνήγορός του, Κωνσταντίνος Γώγος, δηλώνει στην «R» πως «γίναμε μάρτυρες πολιτικών ανακοινώσεων πριν καν ασκηθεί ποινική δίωξη σε μια δικογραφία που βρίθει αόριστων καταγγελιών, χωρίς καν να έχουν επιβεβαιωθεί βασικά κομμάτια που θα στοιχειοθετούσαν ποινικά αδικήματα. Η εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να καταστήσει βορά σε πολιτικά συμφέροντα τα υπερασπιστικά δικαιώματα του εντολέα μου».

Διέψευδε τον… εαυτό του!

Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης δεν αποδέχθηκε ποτέ την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis

Στις αρχές του 2018 η Ελλάδα «σείεται» από τις αποκαλύψεις στο «σκάνδαλο Novartis». Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν «δείξει» μέσα από τις καταθέσεις τους 10 πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015 ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση. Η δικογραφία που σχηματίζεται και διαβιβάζεται στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Όλοι αρνούνται κατηγορηματικά αυτά που τους αποδίδονται και στρέφονται κατά των τριών «κουκουλοφόρων», μεταξύ των οποίων είναι και ο «Μάξιμος Σαράφης».

Οι θιγόμενοι πολιτικοί ζήτησαν πολλές φορές να βγουν οι «κουκούλες» από τους μάρτυρες, ειδικά όταν η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Εως και σήμερα, ωστόσο, ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» παραμένουν προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή, δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους, ενώ έχουν «ασυλία» και από τυχόν μηνύσεις εναντίον τους. Μάλιστα, το ειδικό αυτό καθεστώς ανανεώθηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο τρίτος, ο «Ιωάννης Αναστασίου», αποκαλύφθηκε πως ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης, όταν οι εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση ήραν στις αρχές του 2019 το καθεστώς προστασίας του, καθιστώντας τον κατηγορούμενο. Ήταν αυτός, μάλιστα, που πρώτος είχε αποκαλύψει ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» και ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, είναι το ίδιο άτομο. Όπως επίσης ότι είναι και μεταξύ εκείνων των μαρτύρων που κατέθεσαν στις αμερικανικές Αρχές, καταγγέλλοντας αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας στην Αμερική.

Κατά πολλούς, την πραγματική του ταυτότητα είχε αποκαλύψει και η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, όταν κλήθηκε τον Ιούνιο του 2020, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που γινόταν στον Άρειο Πάγο με αντικείμενο τυχόν παρεμβάσεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Η Ελ. Τουλουπάκη, απαντώντας τότε στο ερώτημα γιατί διατήρησε το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα στον Φ. Δεστεμπασίδη, είχε πει πως «σε ό,τι αφορά την καταγγελία κατά του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, αφενός η καταγγελία αυτή έλαβε χώρα πολύ μεταγενέστερα από τη χορήγηση καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα αλλά και μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αφετέρου, όπως αναφέρουμε εκτενώς και στο προαναφερόμενο έγγραφό μας προς τον επόπτη μας, η τακτική της καταγγελίας διά των ανωμοτί εξηγήσεων ενός μάρτυρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε άρση της προστασίας του…».

Ο ίδιος, βέβαια, πάντα το διέψευδε. «Ποιος προστατευόμενος μάρτυρας; Εγώ είμαι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Δεν με λένε Μάξιμο Σαράφη, δεν με λένε Αικατερίνη Κελέση», δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό το 2019, αλλά και ενώπιον της προανακριτι κής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση Novartis.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάξιμου Σαράφη, Κύπρια, Ινδός,maximou sarafi, kypria, indos