Μαλί: 11 νεκροί σε έφοδο τζιχαντιστών εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων

06:50 24/11/2022 - Πηγή: Enikos

Ένδεκα άμαχοι οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο σε καταυλισμό εκτοπισμένων σκοτώθηκαν σε έφοδο τζιχαντιστών κοντά στην Γκαό, στο βόρειο Μαλί, περιοχή όπου μαίνονται βίαια επεισόδια εδώ και μήνες, δήλωσαν χθες Τετάρτη τοπικοί αξιωματούχοι και στελέχη οργανώσεων αρωγής.

Ο καταυλισμός όπου διαπράχθηκε η επίθεση απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας Γκαό.

Τοπικός αιρετός στην Τεσίτ, κοινότητα από την οποία κατάγονται πολλοί από όσους διαμένουν στον καταυλισμό, έκανε λόγο, όπως και η κρατική τηλεόραση, για 11 νεκρούς. Τον αριθμό επιβεβαίωσε

η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι περιφέρειες Γκαό και Μενακά, ανατολικότερα, έχουν μετατραπεί από τον Μάρτιο σε θέατρο ευρείας κλίμακας εφόδου του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ). Καταγράφονται μάχες ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες εγκατεστημένες σε αχανείς ερημικές εκτάσεις και σφαγές αμάχων. Χιλιάδες κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν.

Κάπου 60.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν καταγραφεί μόνο στην Γκαό, ανέφερε έγγραφο του ΟΗΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο καταυλισμός εκτοπισμένων στην Κατζί υπέστη επίθεση το βράδυ της Δευτέρας από ένοπλους κινούμενους με μοτοσικλέτες, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

«Είναι φρικτό αυτό που έγινε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο τοπικός αιρετός. «Ήδη η κατάσταση ήταν πολύ περίπλοκη για εμάς, και τώρα αυτό· αυτό που έγινε στον καταυλισμό όπου είχε αναγκαστεί να συνωστίζεται κόσμος από την Τεσίτ αφότου έγιναν επιθέσεις στο σπίτι μας».

Ο αιρετός εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί για την ασφάλειά του.

Πρόχειρες εγκαταστάσεις όπου στεγάζονταν οι εκτοπισμένοι «πυρπολήθηκαν» και «όλα τα ζώα επιτόπου κλάπηκαν», ανέφερε ο Μοαμέντ Τουρέ, αντιπρόσωπος της UNHCR στο Μαλί, σε μήνυμά του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η υπηρεσία προσφέρει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στα θύματα, ειδικά στις γυναίκες και στα παιδιά που έγιναν μάρτυρες φρικαλεοτήτων, πρόσθεσε.

Αξιωματικός του στρατού στην περιοχή, ο συνταγματάρχης Φαμουκέ Καμαρά, έκανε λόγο για πράξη αντιποίνων των τζιχαντιστών εναντίον νεαρών με τους οποίους είχαν συγκρουστεί στην Τεσίτ στις αρχές της χρονιάς προτού οι τελευταίοι βρουν καταφύγιο στον καταυλισμό Κατζί.

Η πολεμική αεροπορία κινητοποιήθηκε και προχώρησε σε πλήγματα στην περιοχή, είπε στην κρατική τηλεόραση.

Αρκετές πηγές αναφέρουν ότι η κυριαρχία των τζιχαντιστών στις περιφέρειες Γκαό και Μενακά εξαπλώνεται και εδραιώνεται.

Η Γκαό είχε πέσει το 2012 στα χέρια αυτονομιστών ανταρτών. Τους διαδέχθηκαν κατόπιν τζιχαντιστές. Τους απώθησαν το 2013 στρατεύματα της Γαλλίας και του Μαλί.

Η Γκαό θεωρείται σήμερα πως διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πέσει ξανά στα χέρια των τζιχαντιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα