Εκλογές 2023: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες – Τα σενάρια και οι προβληματισμοί

22:37 26/12/2022 - Πηγή: Enikos

Σε τροχιά εκλογών μπαίνει η χώρα, και τα σενάρια για τις ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες «φουντώνουν» όλο και περισσότερο.  Σε κάθε περίπτωση, με την έλευση της νέας χρονιάς θα ξεκινήσουν οι ζυμώσεις και οι πυρετώδεις συσκέψεις στα επιτελεία των κομμάτων. Οι «μονομάχοι», μετά την εορταστική ανάπαυλα, θα προετοιμάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ζεσταίνοντας τις προεκλογικές μηχανές. Μέχρι στα τέλη του Ιανουαρίου θα έχουν «κλείσει» στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους, ενώ από

την εβδομάδα μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσουν οι στοχευμένες περιοδείες στην περιφέρεια.

Αν και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τα τελευταία σενάρια που διακινούνται «δείχνουν» εκλογές στις 5 ή στις 12 Μαρτίου (με απλή αναλογική) και τις επαναληπτικές να διεξάγονται στις 9 Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για εκλογές στις 9 Απριλίου και στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η δεύτερη αναμέτρηση να γίνει στις 21 ή στις 28 Μαΐου.

Τρία φαίνεται να είναι τα «αγκάθια» για τις ημερομηνίες των εκλογών. Αν και η Κυριακή 9 Απριλίου, δείχνει να είναι εκλογική ημερομηνία σύμφωνα και με τα δύο σενάρια, το Πάσχα που είναι στις 16 Απριλίου, οι πανελλήνιες εξετάσεις του Ιουνίου που πρέπει να διεξαχθούν απρόσκοπτα, αλλά και οι τιμές των καυσίμων ενδεχομένως να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους ετεροδημότες, ώστε να ταξιδέψουν δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Ωστόσο, κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη, θεωρώντας αυτή την 9η Απριλίου βολική για τους ετεροδημότες, που θα μπορούσαν να συνδυάσουν το ταξίδι τους για τις εκλογές με τις διακοπές του Πάσχα. Έτσι, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η επικρατέστερη ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική είναι η 9η Απριλίου. Αν όντως διεξαχθεί η πρώτη αναμέτρηση την Κυριακή των Βαΐων, τότε η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου, καθώς πρέπει να προηγηθούν κάποιες διαδικασίες μετά το πέρας των πρώτων εκλογών, όπως οι διερευνητικές εντολές, το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής που θα έχει προκύψει.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα