«Kιβωτός του Κόσμου»: Το κουτί στις κηδείες και η νέα καταγγελία – Τα μεσάνυχτα λήγει η διορία για τον πατέρα Αντώνιο

23:10 1/12/2022 - Πηγή: Enikos

Σε περίοπτη θέση βρίσκονταν σε κηδείες διασήμων, πολιτικών αλλά και απλών πολιτών, τα περιβόητα κουτιά της «Κιβωτού του Κόσμου», τα οποία πήγαιναν άδεια έφευγαν φορτωμένα με δωρεές. Υπενθυμίζεται πως απόψε τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στον πατέρα Αντώνιο, προκειμένου να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ, μετά την εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από τις Αρχές που διενεργούν έλεγχο για τη λειτουργία και τα έσοδα της ΜΚΟ,

η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να έστελνε κουτί σε τουλάχιστον 5 κηδείες την ημέρα σε πανελλήνια κλίμακα.

Στην κηδεία του Δημήτρη Τσοβόλα, ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που τελέστηκε την 1η Μαρτίου του ’22, μια κυρία ανοίγει το πορτοφόλι της και ρίχνει χρήματα στο κουτί της «Κιβωτού», ένας κύριος που σημειώνει το όνομα του στη λίστα δωρητών. Μέσα σε λίγα λεπτά τα άτομα πάνω στην κάλπη της «Κιβωτού» πολλαπλασιάζονται. «Η οικογένεια του πρώην υπουργού και δικηγόρου επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στην “Κιβωτό του Κόσμου”» είχε ανακοινώσει η οικογένεια του Δημήτρη Τσοβόλα.

Ίδια επιθυμία είχε εκφράσει η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά, η σορός της οποίας τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Το κουτί της «Κιβωτού» ήταν σε περίοπτη θέση και στην κηδεία του Γιώργου Τράγκα αλλά και του σπουδαίου Έλληνα τραγουδιστή Δάκη. «Συνήθως ήταν γύρω στα 500 ευρώ και πάνω. Ποτέ δεν ήταν πιο κάτω. Ποτέ. Δεν είχε τύχει ποτέ. Μάζεψε μια φορά 2.700 ευρώ νομίζω. Είχε χίλια άτομα στην κηδεία του» αποκαλύπτει εθελόντρια της δομής.

«Πέντε στις δέκα οικογένειες ζητούσαν το κουτί»

Σύμφωνα με την εκπομπή «LiveNews», γνωστό γραφείο τελετών στην Αττική, εκτός από τους επωνύμους, σχεδόν 5 στις 10 οικογένειες που κήδευαν τον άνθρωπο τους ζητούσαν αντί στεφάνων το κουτί της «Κιβωτού». «Στις 10 οι 5 (ζητούσαν κάλπη). Το ζήταγε η οικογένεια επίμονα. Κι εμείς να μην το θέλαμε για να πουλήσουμε κανένα στεφάνι που λέει ο λόγος, ζητάγανε να βάλουν την “Κιβωτό”» αναφέρει υπάλληλος γραφείου τελετών.

«Δεν έκοβαν ποτέ αποδείξεις»

Κι ενώ σε προβεβλημένες κηδείες τηρούνταν κατά γράμμα οι κανόνες με σφραγισμένη κάλπη, ντοσιέ και ονομαστικές λίστες, δεκάδες είναι οι καταγγελίες πως στις δικές τους κηδείες τίποτα από όλα αυτά δεν γινόταν.

«Καμία απόδειξη δεν πήραμε, καμία ευχαριστήρια κάρτα που βγήκε αυτή η κυρία που βγήκε στον Ευαγγελάτο και έλεγε ότι στέλναμε όλα αυτά. Ας έρθει σε μένα να μου πει πότε μου έστειλε κάρτα» αναφέρει ένας από τους καταγγέλλοντες, ο οποίος κήδεψε τον πατέρα του πριν λίγα χρόνια. Καταγγέλλει πως αν και μαζεύτηκαν στην κάλπη τουλάχιστον 2.000 ευρώ, δεν κόπηκε καμία απόδειξη. «Επειδή είμαστε μια οικογένεια με μεγάλο σόι, γνωστούς, φίλους, υπήρχαν γύρω στα 800 άτομα. Κι είπαμε να μην βάλουμε στεφάνια και να τα βάλουμε στο κουτί. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ποσό. Έβαλα εγώ από το πορτοφόλι μου 2.000 ευρώ» ανέφερε

Στο ίδιο έργο θεατής και στην κηδεία της μητέρας του. Τότε μέσα στον πόνο του δεν είχε δώσει τη δέουσα σημασία όπως λέει. «Πάλι υπήρχε το κουτί. Πάλι δεν βάλαμε για στέφανα και τέτοια και πήγαν στο κουτί. Κανένας πάλι καμία απόδειξη, ούτε χειρόγραφη, ούτε τρυπημένη της εφορίας. Κανένας, τίποτα απολύτως. Κανένας δεν πήρε απόδειξη» δήλωσε.

«Αντί για αποδείξεις στέλνουν… sms»

Απόδειξη και επιστολή δεν έλαβε πάντως ούτε ένας άνδρας από την Ρόδο που κήδεψε πέρυσι τον πεθερό του και ζήτησε αντί στεφάνων να καταβληθεί χρηματικό ποσό στην «Κιβωτό του Κόσμου». «Πέρυσι είχαμε τον θάνατο του πεθερού μου και αντί στεφάνων έκανα εγώ μια ανάρτηση στο facebook να κατατεθούν χρήματα στην “Κιβωτό”» ανέφερε ο καταγγέλλων.

Επειδή η κηδεία τελέστηκε στην Ρόδο αντί κάλπης η δομή του έστειλε τραπεζικό λογαριασμό. «Μου έδωσαν τον αριθμό λογαριασμού. Και μου είπαν όταν ολοκληρωθεί αυτό το πράγμα θα με πάρουν τηλέφωνο και θα μου πουν για το ποσό και ένα ευχαριστήριο. Κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο ενώ κατατέθηκαν χρήματα. Κανείς δεν με ενημέρωσε για το ποσό που πήγε στην «Κιβωτό». Τίποτα» πρόσθεσε.

Απόδειξη δεν έστελναν αλλά δεν αμελούσαν ποτέ να στείλουν προωθητικά μηνύματα κάθε Πάσχα, Χριστούγεννα, και Δεκαπενταύγουστο, ζητώντας του οικονομική στήριξη. «Και δεν είναι μόνο αυτό. Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο μας έστελναν μηνύματα στα κινητά μας για να ενισχύσουμε την ομάδα αυτά. Και πάντα στέλναμε, ως τετραμελής οικογένεια» αποκαλύπτει ο καταγγέλλων.

Το «κουτί της Κιβωτού» σύμφωνα με τις καταγγελίες πήγαινε άδειο σε κηδείες και μνημόσυνα και έφευγε φορτωμένο με δωρεές ανθρώπων από το υστέρημα τους.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Νέα καταγγελία πρώην τροφίμου της δομής –  «Μου ζητούσαν ενοίκιο για να μένω στη δομή»

Μία νέα καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου» βλέπει το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας κι άλλες σκοτεινές πλευρές της ΜΚΟ.

Πίσω από το εντυπωσιακό παλάτι της «Κιβωτού» 8.900 τ.μ. στην ακριτική Πωγωνιανή με τις όμορφες καμάρες και τη επιβλητική πύλη εισόδου, υπάρχει μια άλλη σκοτεινή πτυχή του κτίσματος που παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Είναι δυο πολυκατοικίες. Μια που φαίνεται όμορφη και ωραία και μια άλλη δίπλα από την πίσω πλευρά που είναι οι κότες από κάτω κι έχει πρώτο, δεύτερο, τρίτο όροφος. Δεν φαίνεται και πολύ» αποκαλύπτει ο πρώην φιλοξενούμενος της δομής.

Σε αυτή λοιπόν την παλιά πολυκατοικία χτισμένη το ’74 με σπασμένα τζάμια και παράθυρα υποχρεώθηκε να ζήσει τον τελευταίο χρόνο του στη δομή ο Γιάννης.  «Όταν πήγα στην Πωγωνιανή με έβαλαν σε μια τριώροφη πολυκατοικία. Ήταν πόρτες και παράθυρα σπασμένα. Έμπαινε αέρας, νερά, τα πάντα. Είχα μόνο μια κουβέρτα και εκεί πέρα με είχαν να πάω στη δουλειά και να γυρίσω εκεί μέσα. Μόνο με νερό και φαγητό» καταγγέλλει μιλώντας στο “LiveNews”.

Για να μείνει σε αυτή την πολυκατοικία-ερείπιο μέσα στη δομή, η συμφωνία είχε ως εξής. Το 17χρονο -τότε- παιδί έπρεπε να δουλεύει ανασφάλιστο -όπως αποκαλύπτει- και από τα 500 ευρώ που ήταν ο μισθός του να δίνει τα 450 πίσω στη δομή ως ενοίκιο. «Μου είπαν ότι θα πληρώνω και ενοίκιο 450 ευρώ και μου έλεγαν ότι 500 ευρώ είναι ο μισθός μου. Για να μένω στη δομή μέσα. Κι ήμουν 17 χρονών φανταστείτε, δεν είχα κλείσει 18» ανέφερε ο πρώην φιλοξενούμενος της δομής.

Όταν τους ρωτούσε πως θα ζήσει τον υπόλοιπο μήνα έχοντας μείνει με 50 ευρώ στην τσέπη, εκεί του έλεγαν: «και το ρεύμα, το νερό, το σπίτι, το φαγητό ποιος θα τα πληρώσει αυτά;».

Μούτρωσε ο πατήρ Αντώνης

Έχοντας ήδη ζήσει 6 χρόνια στη δομή της Χίου, ο 17χρονος τότε Γιάννης μετακόμισε στη δομή των Ιωαννίνων με όνειρο να σπουδάσει. «Εμένα μου υποσχέθηκαν να πάω από τη Χίο στην Πωγωνιανή ώστε να σπουδάσω κάτι και όταν γίνω 18 και βγω έξω στην κοινωνία να βρω μια δουλίτσα. Αυτό ήταν όλο ψέματα» αποκάλυψε.

Φτάνοντας εκεί τον ενημερώνουν πως όχι μόνο δεν θα σπουδάσει αλλά θα εργάζεται σκληρά στους στάβλους και τις αποθήκες και θα ξεκουράζεται στο νέο του σπίτι στην κρυφή πολυκατοικία ερείπιο της δομής. Όταν πήρε το θάρρος, μίλησε για τις συνθήκες αυτές στον πατέρα Αντώνιο, αλλά εκείνος δεν τον πίστεψε.

«Του λέω πατέρα ξέρεις κάτι; Εγώ δουλεύω και μου λένε ότι θα μου κρατάνε 450 ευρώ το μήνα για ενοίκιο και μισθό 500 ευρώ. 50 ευρώ παίρνεις ουσιαστικά από όλο αυτό. Του λένε οι παιδαγωγοί ότι εγώ δεν δουλεύω. Ο πατέρας πίστεψε τους 5-6 παιδαγωγούς που του έλεγαν ότι ο Γιάννης δεν θα πάει μπροστά, δεν πίστεψε εμένα. Μου κατέβασε μούτρα. Νευρίασε» λέει ο πρώην  φιλοξενούμενος της δομής.

«Ο πατήρ Αντώνιος είναι άγιος»

Αν και διώχτηκε από την δομή λίγες μέρες μετά το συμβάν, ο Γιάννης νιώθει μόνο ευγνωμοσύνη για τον πατέρα Αντώνιο που τον πήρε από το χέρι σε ηλικία 12 ετών και του προσέφερε στέγη και φαγητό για 8 χρόνια. «Ο πατήρ Αντώνιος για μένα και πατέρα να τον πω και άγιο να τον πω είναι λίγο. Δεν μπορώ να το περιγράψω αυτό το πράγμα. Εννοείται ότι ο πάατήρ δεν γνωρίζει αυτά τα πράγματα το πώς ένας παιδαγωγός συμπεριφέρεται σε ένα παιδί. Είμαι 100% σίγουρος» δήλωσ.

Όπως εξηγεί, ο πατήρ Αντώνης δεν γνώριζε ούτε για τις τιμωρίες και τις απομονώσεις ούτε και το ξύλο που έριχναν οι παιδαγωγοί. «Από τις 6 να αρμέξω τις αγελάδες. Να τα καθαρίσω όλα τα ζώα, να τα βγάλω έξω. Αυτό μέχρι τις 3. Μετά τρώγαμε για μισή ώρα και μετά έκανα αποθήκη» περιγράφει.

Το πιο επίπονο για τον νεαρό Γιάννη ήταν το γεγονός πως δεν υπήρχε χρόνος να διαβάσει τα μαθήματα του ώστε να καταφέρει να μπει σε κάποια σχολή. Τελικά σταμάτησε το σχολείο στη Δευτέρα λυκείου. «Γυρνούσα και επειδή ήθελα να διαβάσω 2-3 ώρες όπως έκανα στη Χίο. Έμενα στα Γιάννενα μου έλεγαν να φάω και να πάω να δουλέψω αποθήκη ή φάρμα. Αυτό είναι το χειρότερο. Όταν έρχονται οι βαθμοί έκραζαν τα παιδιά. Πώς να πάρω καλούς βαθμούς αν δεν με αφήνουν να διαβάσω;».

Ο Γιάννης σήμερα εργάζεται στο Βόλο και όπως λέει η “Κιβωτός” ήταν ένα όραμα του πατέρα Αντωνίου το οποίο όμως, όπως λέει, αμαυρώθηκε από συμπεριφορές παιδαγωγών που καμία σχέση δεν είχαν με την ανατροφή και το μεγάλωμα παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα