Βουλή: Καταδίκη της στάσης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής

16:30 17/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Σε καταδίκη της σημερινής στάσης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην Ολομέλεια, προέβησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων.

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργεί. Υπάρχει πολλές φορές, κακώς νοούμενη ανοχή στο ύψος των εκφράσεων και της κοινοβουλευτικής αντιπαραθέσεως. Εκεί πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις του προεδρείου και εφαρμογή του Κανονισμού», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης, αφήνοντας ωστόσο αρκετές αιχμές και προς την αξιωματική αντιπολίτευση:

«Συζητάμε
αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα, αλλά έχουμε ζήσει τις ύβρεις που μας ανεβάζουν "δοσίλογους" και μας κατεβάζουν "ταγματασφαλίτες". Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι "ναζί". Σήμερα η "Αυγή" έχει τίτλο "Επιστρατευμένοι στην ακροδεξιά". Αντιλαμβάνεστε πού οδηγούν αυτά;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης, επικαλούμενες και αποστροφές της σημερινής ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια. Η καλλιέργεια ενός τέτοιου κλίματος, στρέφει την κοινωνία «στα άκρα της δεξιάς και τα άκρα της αριστεράς», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Ταυτίζετε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, στη λογική των "δύο άκρων". Τα επίχειρα αυτής της πολιτικής έρχονται μπροστά μας», απάντησε στον Μ. Βορίδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Π. Κουρουμπλής. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς αυτή την εικονική πραγματικότητα που καλλιεργεί η ΝΔ, επεχείρησε να αποφλοιώσει. Δεν μπορεί στο βωμό των κομματικών συμφερόντων να προωθούνται λογικές που πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία», παρατήρησε ο κ. Κουρουμπλής, εκφράζοντας παράλληλα τη συμφωνία του να υπάρξει επικαιροποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

Εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Νότης Μαριάς τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Κανονισμού «σε όλα τα επίπεδα και έκταση, όπως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θα πρέπει να πάψει να ακούγεται η εξύμνηση του φασισμού και του ναζισμού σ' αυτή την αίθουσα -κι αν κάποιοι επιθυμούν να αναβιώσουν το ρατσισμό και αυτές τις ιστορίες σε τούτη την κοινωνία, θα μας βρουν αντίθετους», δήλωσε ο κ. Μαριάς. Από την άλλη, ωστόσο, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επεσήμανε πως η αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής θα πρέπει να ισχύσει και ως προς τους υπουργούς, όπως για παράδειγμα στη χρήση που κάνουν της δυνατότητας κατάθεσης και υιοθέτησης τροπολογιών.

«Καλύτερη συνεργασία του συνταγματικού τόξου», πρότεινε η Εύη Χριστοφιλοπούλου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. «Χρειάζεται νέος επικαιροποιημένος Κανονισμός, γιατί το Κοινοβούλιο μέχρι σήμερα δεν είχε αυτά τα ακραία παραδείγματα. Προτείνουμε αλλαγές στον Κανονισμό -γιατί υπάρχει και εντός και εκτός Κοινοβουλίου η αντιρατσιστική πρόκληση», ανέφερε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με υστερίες και φωνές. Την τρέφει η "θεωρία των δύο άκρων" και οι επιχειρήσεις-σκούπα», υποστήριξε ο Σπύρος Χαλβατζής του ΚΚΕ. «Μόνο το εργατικό ταξικό κίνημα μπορεί να ανακόψει τη δράση των ναζιστικών πρακτικών. Δεν θα αντιμετωπιστεί με την ΕΕ που εξισώνει ναζισμό και κομμουνισμό και βραβεύει τους συνεργάτες των ναζί, στην Ουκρανία και αλλού».

«Κάποια στιγμή σ’ αυτήν την αίθουσα, πρέπει να γίνει αποκατάσταση του πολιτικού λόγου», παρατήρησε η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκη Φούντα. «Το προεδρείο πρέπει να είναι πιο αυστηρό στην τήρηση του Κανονισμού όσον αφορά αυτές τις συμπεριφορές», υποστήριξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα