Θεσσ/νίκη: Ροκ όπερα με θέμα τον Μ. Αλέξανδρο στο Μέγαρο Μουσικής

17:08 26/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Πόσο ...ροκ ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι απλώς θέμα “ερμηνείας”, οπτικής και τελικά καλλιτεχνικής προσέγγισης.

Στην ροκ όπερα “Alexander” πάντως που σκηνοθέτησε ο Θεσσαλονικιός Κώστας Αθυρίδης, παρουσίασε ήδη σε μουσική σκηνή της πόλης προ πενταμήνου και μεταφέρει τώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,
συνυπάρχει ο αγγλικός στίχος, η “μεγάλη ιδέα” του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το σύνολο σχεδόν της ροκ μουσικής σκηνής της πόλης.

Η δράση ξεκινά από την περίοδο της ...σύλληψης του ανθρώπου αλλά και της “ιδέας” του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην “ιερή” Σαμοθράκη και στα Καβείρια μυστήρια όπου ενώθηκαν οι γονείς του (ο Φίλιππος Β΄ βασιλιάς των μακεδόνων και η Ολυμπιάδα) και ολοκληρώνεται 34 χρόνια μετά, στη Βαβυλώνα (μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Η δράση – το ...σενάριο, δεν αφορά στις σελίδες ενός... μυθιστορήματος – παραμυθιού “ανοιχτού” σε ερμηνείες, αλλά σ΄ αυτή μιας ...rock όπερας με ελληνική ιδέα, ρίζα και παραγωγή, αγγλικό λόγο (λιμπρέτο), παγκόσμιας εμβέλειας μουσική, δίωρης διάρκειας μουσική αφήγηση επί σκηνής από 54 ηθοποιούς και μουσικούς και ...ελληνικούς υπότιτλους.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, έγινε εκτός από κινηματογραφική ταινία, μυθιστορήματα, μύθος, ιστορία, άγαλμα, εικαστικό δημιούργημα, τύπωμα σε μπλουζάκι κ.α., rock όπερα, και στην παράσταση που παρουσιάζει από την ερχόμενη Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής ο εμπνευστής της Κώστας Αθυρίδης, συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν της ροκ σκηνής της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη θεατρική/συναυλιακή παραγωγή ενός καινούριου έργου σε μουσική του Κώστα Αθυρίδη και λιμπρέτο (στην αγγλική γλώσσα) της Penny Turner. Η παράσταση διαρκεί 150 λεπτά με ζωντανή ορχήστρα από 14 μουσικούς και 35 τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορευτές που ενσαρκώνουν τους ρόλους. Κατά τη διάρκεια του έργου προβάλλονται υπέρτιτλοι στα ελληνικά.

“Η μουσική είναι μία, και η ποιότητα είναι μία και η κατανόηση αυτής της αλήθειας είναι ο στόχος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης” δήλωνε σήμερα ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης ο οποίος είδε την παράσταση, δήλωσε ενθουσιασμένος από τη δουλειά του Θεσσαλονικιού μουσικού και κάλεσε το σχήμα στη σκηνή του Μεγάρου.

Για μια “ελληνική παραγωγή με ελληνικό θέμα, που να μπορεί να απευθυνθεί στο διεθνές κοινό λόγω του οικουμενικού χαρακτήρα του ήρωα-πρωταγωνιστή” μίλησε ο εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Αθυρίδης.

Τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης σχεδίασε ο Απόστολος Βέττας, τις χορογραφίες η Άσπα Φούτση, σύμβουλος σκηνοθεσίας ήταν ο Αλέξανδρος Ευκλείδης. Το ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ερμηνεύει ο Δημήτρης Τικτόπουλος, της Λανίκης και της Ιέρειας η Ρούλα Μανισσάνου, του Ηφαιστείωνα ο Νικίας Φονταράς, του Φίλιππου ο Αποστόλης Ψυχράμης, της Ολυμπιάδας η Χαρίκλεια Χατζησαββίδου, της Κλειούς η Γεωργία Βεληβασάκη, της Ρωξάνης η Ραχήλ Τσελεπίδου, της Πυθίας ο Δημήτρης Κυανίδης, του Αρίστανδρου ο Γιώργος Ξυπολιτάς, του Αντύπα ο Stephan Schwerdtfeger, του Κλείτου ο Γιάννης Κυρατσός, των στρατηγών οι: Γιώργος Φωκάς, Θωμάς Βλιαγκόφτης και Ντίνος Ψυχογιός, της Θαΐδας η Αρετή Βαλαβανοπούλου και της Καμπάσπης η Νόνικα Μαλκουτζή

Η παράσταση “Alexander rok opera” θα δίνεται στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” του δεύτερου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29, στο Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 9 μ.μ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 20, 15 και 10 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα