Πορτογαλία: Πολύ πάνω του στόχου, το δημοσιονομικό έλλειμμα το Α' τρίμηνο του 2013

16:07 28/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας διογκώθηκε περαιτέρω, φτάνοντας το 10,6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2013, από 7,9% την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2012, σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το στόχο της κυβέρνησης για φέτος, που είναι να περιοριστεί στο 5,5%, ανακοίνωσε σήμερα η πορτογαλική εθνική στατιστική υπηρεσία INE.
Το έλλειμμα διογκώθηκε από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας
Banif με 700 εκατ. ευρώ (1,8% του πορτογαλικού ΑΕΠ), εξήγησε το INE. Η κίνηση έγινε ώστε η όγδοη μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τα ίδια κεφάλαιά της που έχουν καθοριστεί με βάση το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας από την Τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ δήλωσε νωρίτερα ότι έστω κι εάν το έλλειμμα ξεπεράσει το 10% το πρώτο τρίμηνο, αυτό δεν θα αποτρέψει την επίτευξη του στόχου της Λισαβόνας να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5%. Το 2012 το έλλειμμα ανερχόταν στο 6,4%. Ο Γκάσπαρ σημείωσε πως εξαιρουμένης της δαπάνης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, το δημόσιο έλλειμμα περιορίζεται σε ένα επίπεδο «κοντά στο 8,7%».
Η Πορτογαλία έχει προχωρήσει σε μαζικές περικοπές δημοσίων δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ύψους 78 δισεκατ. ευρώ το 2011.
Οι διεθνείς πιστωτές χαλάρωσαν τους δημοσιονομικούς στόχους της Πορτογαλίας δίνοντάς της άλλον ένα χρόνο, ως το 2015, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%. Όμως ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου δήλωσε πρόσφατα ότι οι στόχοι ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθούν εκ νέου εάν η οικονομία της Πορτογαλίας δεν ανακάμψει.
Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον φέτος, ενώ η ανεργία έχει φθάσει το 18%.
Χθες Πέμπτη μια γενική απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας παρέλυσε κυρίως τις μεταφορές στη χώρα. Σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα, σχεδόν το 50% των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους έλαβε μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση. Η κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση διότι η απεργία δεν κατάφερε να σταματήσει πλήρως την οικονομική δραστηριότητα.
Στο μεταξύ πάνω από 200 απεργοί που είχαν αποκλείσει χθες μια σημαντική γέφυρα στη Λισαβόνα επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον δικαστή.
Keywords
Τυχαία Θέματα