Ισημερινός: Δηλώσεις του προέδρου Κορέα για την υπόθεση Σνόουντεν

19:47 30/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε σήμερα ότι υπεύθυνες για την τύχη του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Υπηρεσίας για την (Κρατική) Ασφάλεια NSA Εντουαρντ Σνόουντεν είναι οι ρωσικές αρχές που πρόκειται να αποφασίσουν, δεδομένου του ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται ακόμα στο ρωσικό έδαφος ευελπιστώντας να τού παραχωρηθεί, μελλοντικά, άσυλο από τον Ισημερινό.

Ο πρόεδρος Κορέα
τόνισε ότι η χώρα του δεν δύναται να ξεκινήσει την εξέταση του αιτήματος παραχώρησης ασύλου σε ό,τι αφορά τον Σνόουντεν (για τον οποίον η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται μετά την εκ μέρους του διαρροή διαβαθμισμένων στοιχείων του τομέα κρατικής ασφάλειας, στοιχείων συναφών με κρατική παρακολούθηση επικοινωνιών στα ηλεκτρονικά μέσα), έως ότου ο Σνόουντεν παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο έδαφος του Ισημερινού, ή σε μια πρεσβεία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

"Οι ρωσικές αρχές θα αποφασίσουν, εάν ο Σνόουντεν θα εγκαταλείψει τον χώρο του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας με προορισμό μια πρεσβεία του Ισημερινού" δήλωσε αποκλειστικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρόεδρος του Ισημερινού -μιλώντας από την παραθαλάσσια πόλη Πόρτοβιέτζο.

"Γιά εμάς θα τύχει μεταχείρισης όπως κάθε άλλος, πολίτης ακόμα και αν στερείται διαβατήριου. Εχουμε επίγνωση ότι, πρόκειται για ειδική περίπτωση", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Για τον ιδρυτή του WikiLeaks Julian Assange, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι ο Ισημερινός δεν έχει πάψει να τον στηρίζει. "Ο κ. Ασάνζ συνεχίζει να έχει την στήριξη, τον σεβασμό και την εκτίμησή μας".

Τέλος ο κ. Κορέα είπε ότι διεμήνυσε στον 30άχρονο Σνόουντεν να διατηρήσει αισιοδοξία ενώ προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την πολυήμερη καθήλωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο Μόσχας.
Keywords
Τυχαία Θέματα