Η Γερμανία ζήτησε βοήθεια από ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις καταστροφές

23:03 25/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Η κυβέρνηση της Γερμανίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρωγή για να καλυφθούν οι ζημίες ύψους περίπου 8,2 δισ. ευρώ που προκάλεσαν στη χώρα οι πλημμύρες του περασμένου μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Εάν η ζημία αυτή επαληθευτεί, το ποσό της βοήθειας θα κυμανθεί από τα 350 ως τα 360 εκατ. ευρώ", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, μιλώντας προς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. "Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφασίσουμε από
φέτος ήδη και το ποσό να εκταμιευτεί ει δυνατόν φέτος".

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Επιτροπή αναμένει να λάβει "αιτήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες" και από τις άλλες χώρες οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές αυτές πλημμύρες – οι οποίες σάρωσαν μια περιοχή από τη νότια Γερμανία ως την Πολωνία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Αυστρία.

Η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re χαρακτήρισε τις πλημμύρες αυτές τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει σημειωθεί φέτος, υπολογίζοντας πως προκάλεσε ζημίες που ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Η συνδρομή της ΕΕ αναμένεται να προέλθει από το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία για να βοηθά κράτη μέλη να αντεπεξέρχονται σε φυσικές καταστροφές. Σκοπός του είναι να βοηθά τα κράτη μέλη σε σημαντικές επιχειρήσεις αρωγής και για να καλύπτονται μη ασφαλισμένες ζημίες.

Το ταμείο αυτό έχει διανείμει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ σε 23 χώρες από την ίδρυσή του το 2002 για να αντιμετωπιστούν καταστροφές όπως σεισμοί, δασικές πυρκαγιές, ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Νωρίτερα σήμερα, ο επίτροπος Χαν κάλεσε να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει "απλούστερο, σαφέστερο και ταχύτερο" να λαμβάνουν αρωγή από το ταμείο αυτό τα κράτη μέλη. Σήμερα, απαιτούνται κατά μέσον όρο οκτώ ως δώδεκα μήνες για να αξιολογηθούν τα αιτήματα τα οποία υποβάλλονται και να εγκριθεί η εκταμίευση των ποσών. Ο Χαν δήλωσε πως ελπίζει να μειωθεί ο συνολικός απαιτούμενος χρόνος στους τρεις μήνες.

Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν τις αλλαγές που ζήτησε ο επίτροπος ώστε να ενταχθούν στο κοινοτικό δίκαιο.

"Πρέπει να ανταποκρινόμαστε πιο αποτελεσματικά στην παροχή βοήθειας στις χώρες για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψή τους μετά από καταστροφές", είπε ο Χαν. "Η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί σαφή έκφραση αλληλεγγύης για τη βοήθεια περιφερειών και χωρών της Ευρώπης που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη", πρόσθεσε ο επίτροπος.
Keywords
Τυχαία Θέματα