ΔΝΤ: Δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης στην Ελλάδα ούτε νέα μέτρα έως το 2014

18:58 11/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει «χρηματοδοτικό κενό» μέχρι τον Ιούλιο του 2014, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ως τον Ιούλιο του 2014. Αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο του 2014».

Ο κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι στο
τέλος του μήνα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα και να αποφασίσει για τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ. Αν και ακόμη δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως είπε, αυτό θα ανακοινωθεί επτά μέρες πριν τη συνεδρίαση και πως η δόση αναμένεται να δοθεί στα μέσα Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε επίσης στην κοινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ της περασμένης Δευτέρας, επαναλαμβάνοντας ότι, σε γενικές γραμμές, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, αλλά, σημείωσε, ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να «παραμένουν αβέβαιες», για εσωτερικούς και εξωγενείς λόγους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις αναφέρθηκε ξανά στη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για την στήριξη της χώρας, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ προσδοκά ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για «την αναγκαία χρηματοδότηση».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε επίσης αν το Ταμείο ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια και τροφοδοσία. Το εν λόγω θέμα όμως συνεχίζει να απασχολεί τις συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές, όπως επισήμανε.

Σε ερώτηση, αφού η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη από την πρόοδο της Ελλάδας, τότε γιατί η τρόικα απαιτεί κι άλλα μέτρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2013, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση γύρω από επικρίσεις για το ρόλο και την αποστολή του ΔΝΤ στα δανειακά προγράμματα σε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία ότι «το ΔΝΤ κατηγορείται πως βοήθησε την ΕΕ στην απόκρυψη των προβλημάτων κάτω από το χαλί» και ότι έχουν αναβληθεί να δοθούν λύσεις σε σοβαρά διλήμματα για μετά τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Ράις αντέκρουσε τις κατηγορίες, διατυπώνοντας την άποψη ότι το ΔΝΤ λειτουργεί με διαφάνεια και με πλήρη συνεργασία με τους εταίρους του. Για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, όσον αφορά την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος την περίοδο 2010-2012.
Για την Κύπρο, ο κ. Ράις -κατόπιν σχετικής ερώτησης- ανέφερε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στην επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι η κα Λαγκάρντ καλωσόρισε την «αποφασιστικότητα» του Προέδρου να συνεχίσει την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του ΔΝΤ προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.
Η Αποστολή της Τρόικας θα βρίσκεται στο νησί στις 17 Ιουλίου για την πρώτη επιθεώρηση του κυπριακού οικονομικού προγράμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα