Αποσύρεται η διάταξη για την αναπροσαρμογή των συντάξεων του ΟΑΕΕ

16:37 25/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Αποσύρεται, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η διάταξη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Η διάταξη, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματοβιοτεχνών, προέβλεπε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε έως και το 130% επί του συντάξιμου μισθού, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Το θέμα συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών
με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Εργασίας Ι. Βρούτση και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Φ.Σαχινίδη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης, αποτελούσε ισοδύναμο μέτρο του τέλους 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που δεν θα επιβληθεί τελικά, ενώ δεν θα οδηγούσε σε μειώσεις μεγαλύτερες του 10%.

Σύμφωνα όμως με την ένωση επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), η μείωση απειλούσε το σύνολο των συντάξεων του Οργανισμού και θα έφθανε έως το 35%.

Νωρίτερα το μεσημέρι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητώντας συνάντηση μαζί τους, τόνιζε μεταξύ των άλλων ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία, «σφαγιάζονται οι συντάξεις κατά 35% ανεξαρτήτως του ύψους».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης των κοινωνικών εταίρων στα γραφεία της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς είχε απειλήσει με αποχώρηση της Ένωσης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ, ενώ ο αντιπρόεδρος Νίκος Σκορίνης, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η ΓΣΕΒΕΕ από τα μέλη της στάση πληρωμών προς τον Οργανισμό σε περίπτωση που το υπουργείο Εργασίας επέμενε στην επίμαχη διάταξη.

Ο ΟΑΕΕ, ο οποίος δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το συνολικό έλλειμμά του έφθανε έως τις 31/12/2012 τα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ από τους περίπου 740 χιλιάδες ασφαλισμένους οι 380 χιλιάδες αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα