Ζ Σύλλογος ΠΕ Θεσσαλονίκης: Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης - ΟΧΙ στον πόλεμο και τη φτώχεια!

Συνάδελφοι/ισσες,

Τις Κυριακές 15 και 29 Ιουλίου 2018 μέλη του Συλλόγου μας και μέλη των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν τον καταυλισμό προσφύγων στα Λαγκαδίκια. Μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα και είδη υγιεινής) που συγκέντρωσαν συνάδελφοι, αλλά και μικροί μαθητές και γονείς.

Κοινή διαπίστωση των συναδέλφων που συμμετείχαν στις επισκέψεις ήταν ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και ότι οι ανάγκες ακόμη και για

τα στοιχειώδη ακάλυπτες. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά οι ανάγκες σε βρεφικά είδη, καρότσια, παιχνίδια κ.ά. είναι μεγάλες . Η εικόνα ενός μικρού κοριτσιού καθισμένου δίπλα στη σκηνή που μένει, να παίζει αμέριμνα με ένα μισοκατεστραμμένο παιχνίδι, που μόλις απέκτησε, ήταν ίσως η μόνη αισιόδοξη.

Ο πόλεμος στη Συρία έκλεισε τον Μάρτιο εφτά χρόνια. Οι νεκροί εκατοντάδες χιλιάδες, πολλοί από αυτούς άμαχοι και μικρά παιδιά. Πάνω από 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και βρίσκονται σε κατάσταση προσφυγιάς στο εσωτερικό της Συρίας. Άλλα 5,6 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει ασφάλεια σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη. Το 69% των ανθρώπων στη Συρία ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, ενώ το 90% των οικογενειών ξοδεύει πάνω από το μισό ετήσιο εισόδημα του μόνο για να καλύψει την διατροφή. Τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά, το δράμα των οποίων στους καταυλισμούς προσφύγων δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Οι λαοί της Συρίας, αλλά και ευρύτερα της Μ. Ανατολής έχουν ήδη υποστεί τα δεινά του πολέμου για πολλά χρόνια. Στον πόλεμο στη Συρία εμπλέκονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη(ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία, Κίνα) και οι τοπικές δυνάμεις. Η Συρία αποτελεί το πεδίο των ανταγωνισμών τους για έλεγχο των πρώτων υλών και των παγκόσμιων δρόμων και για την επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας των μεγάλων δυνάμεων. Ο πόλεμος στη Συρία απειλεί με ανάφλεξη όλη την περιοχή, με την πιθανότητα μετατροπής του σε περιφερειακό πόλεμο.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γεμίζοντας κυριολεκτικά με κάθε είδους στρατιωτικές βάσεις τη χώρα, τη μετατρέπει σε ορμητήριο των ΗΠΑ και εμπλέκει τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε ανάλογες δράσεις σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ και να τις οργανώσουμε καλύτερα. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους/ισσες για την προσφορά τους και τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά σε όποιες επόμενες δράσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να διατρανώσουν την αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου παλεύοντας για :

Αξιοπρεπή διαβίωση, μεταφορά σε διαμερίσματα, άμεση κάλυψη των αναγκών σε τροφή, στέγαση, περίθαλψη, εκπαίδευση για όλους. Σταμάτημα του πολέμου.

Καμιά εμπλοκή της χώρας μας.

Στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης του Συλλόγου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προσφέρει τα απαραίτητα σχολικά είδη σε μαθητές μας, το κόστος των οποίων αδυνατούν να καλύψουν οι οικογένειές τους. Η οικονομική κρίση, οι αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων, το τεράστιο ποσοστό ανεργίας, πολύ πάνω από αυτό που θέλει να πλασάρει η κυβέρνηση, το τεράστιο ποσοστό των εργαζομένων που ζουν κοντά στο επίσημο όριο φτώχειας, έχει επηρεάσει και τις ζωές των μικρών μαθητών μας. Η έμπρακτη αλληλεγγύη σ’ αυτούς που θίγονται περισσότερο από τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές είναι απαραίτητη και συμπληρώνει την πάλη για την ανατροπή τους.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους/ισσες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου για να υλοποιηθεί η δράση αυτή.

Ευχαριστούμε τα καταστήματα των Αμπελοκήπων «Παίζουμε» και «Γραφεύς» για τις προσφορές τους σε σχολικά είδη.

Ζ Σύλλογος ΠΕ Θεσσαλονίκηςδράσεις αλληλεγγύης
Keywords
Τυχαία Θέματα