Β ΕΛΜΕ Αθήνας: Απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με βάση τις σχετικές διατάξεις του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4547/18 για τις λεγόμενες «νέες δομές στην εκπαίδευση», επιδιώκει να μετατρέψει ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων αλλά και καθένα συνάδελφο σε αξιολογητή και αξιολογούμενο:

A. μέσω της αξιολόγησης των Διευθυντών και των υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων, μέσα από τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου στο τέλος κάθε χρονιάς

B. μέσα από τη διαδικασία του «προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου» και της «αποτίμησης του εκπαιδευτικού

έργου» της σχολικής μονάδας, η οποία θα γίνεται στη βάση θεματικών αξόνων, με ειδική φόρμα και δείκτες, που θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση και με την άμεση εμπλοκή των Διευθυντών των σχολείων, των στελεχών των ΠΕΚΕΣ και του Σχολικού Συμβουλίου. Οι εκθέσεις αποτίμησης θα κοινοποιούνται στο οικείο ΠΕΚΕΣ, στο ΙΕΠ και στο Υπ. Παιδείας!

Παίρνοντας υπόψη τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην «αξιολόγηση» και το πάγωμα κάθε νόμου που έχει ψηφιστεί μέχρι τώρα για την αξιολόγηση -κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος- το Υπουργείο επιχειρεί να πετύχει «την εμπέδωση της κουλτούρας της αξιολόγησης», όπως άλλωστε υποδεικνύει και ο ΟΟΣΑ προκειμένου να υλοποιήσει την καθολική αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

Η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ, μνημονιακή δέσμευση, προαπαιτούμενο των δανειστών και είναι βασικό εργαλείο για την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται η ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) για την εξωτερική αξιολόγηση του συνόλου του εκπαιδευτικού συστήματος, η μεταφορά και επέκταση στην εκπαίδευση των διατάξεων του ν. 4369/16 (Βερναρδάκη), ενώ ταυτόχρονα παραμένουν σε ισχύ ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο ν. 4354/15 (μισθολόγιο) που προβλέπουν τη σύνδεση της αξιολόγησης με την περικοπή μισθού και, επίσης, τις απολύσεις.

Η αξιολόγηση των χιλιάδων συναδέλφων που βρίσκονται ή επιθυμούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης με βάση τα κριτήρια, τις ποσοστώσεις, την κατηγοριοποίηση «επαρκής», «μη επαρκής» κλπ είναι τιμωρητική και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.
Είναι αυταπάτη να θεωρεί κάποιος συνάδελφος ότι οι ίδιος θα αξιολογεί αλλά δε θα αξιολογείται. Το Υπουργείο φιλοδοξεί να μας καταστήσει όλους αξιολογητές, για να μας μετατρέψει σε αξιολογούμενους σε επόμενη φάση. Ζητούν τη συναίνεση μας στους σχεδιασμούς τους!

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Διεκδικούμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4547/18 για τις νέες δομές και να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

Αποφασίζουμε απεργία – αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία είτε αφορά αξιολόγηση στελεχών είτε αξιολόγηση σχολικής μονάδας, όπως περιγράφεται .

Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αποφασίσει και να κηρύξειØ άμεσα απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης και να υλοποιήσει την απόφαση της Γ.Σ. Προέδρων (18 Απριλίου 2018)για απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του ν.4547/18 (αξιολόγηση στελεχών και προγραμματισμός – αποτίμηση των σχολικών μονάδων).

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να ακυρώσουν το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και να συνεχίσουν το έργο τους όπως τα προηγούμενα χρόνια (κατανομή τάξεων, αρμοδιοτήτων, παιδαγωγικών δράσεων κλπ) ως μια εσωτερική, δημοκρατική, συλλογική διαδικασία οργάνωσης της σχολικής ζωής) χωρίς καμιά αποδοχή δεικτών, Εκθέσεων και αποστολή τους σε ΠΕ.ΚΕ.Σ, ΙΕΠ και υπουργείο, χωρίς καμιά αποδοχή δημιουργίας σχετικών ομάδων . Να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 47 του ν. 4547/2018, που αφορά το προγραμματισμό στην αρχή της σχολικής χρονιάς αλλά και τις εκθέσεις που θα απαιτεί το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τους δικούς του «στόχους και άξονες». Ο προγραμματισμός των Συλλόγων Διδασκόντων στην αρχή της χρονιάς να γίνει με τον τρόπο που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν την απόφαση απεργίας – αποχής ώστε να δώσουμε νικηφόρα και αυτή τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Να μη συμπληρώσουν τα ανώνυμα-ερωτηματολόγια, αφού έτσι πρακτικά θα ανοίγουν τον δρόμο για τη δική τους «αξιολόγηση».

Καλούμε τους διευθυντές να μην προτρέξουν να συγκαλέσουν το Σύλλογο Διδασκόντων για τον «προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου», εμφανιζόμενοι ως «βασιλικότεροι του Βασιλέως»!

Καλούμε τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια να μη γίνουνØ αξιολογητές, να απέχουν από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, να ταχθούν στο πλάι των συναδέλφων.
Η ΑΔΕΔΥ ήδη έχει εκδώσει και αποστείλει προς τους υπουργούς ΕΞΩΔΙΚΟ για την προκήρυξη «απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την διαδικασία αξιολόγησης», παρέχοντας με τον τρόπο συνδικαλιστική κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου.

Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών) και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης.

Β ΕΛΜΕ Αθήναςαπεργία - αποχή
Keywords
Τυχαία Θέματα