Τρομακτικές ελλείψεις στις δομές ψυχικής υγείας καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Υπάρχουν 500 περίπου ψυχιατρικές κλίνες σε όλες τις κλινικές των γενικών νοσοκομείων και στα αμιγώς ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ και Δρομοκαΐτειο) και «η πληρότητα ξεπερνά το 140% με συνέπεια ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα, σε απαράδεκτες συνθήκες» υποστηρίζει η ΕΙΝΑΠ.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους γιατρούς, «η νοσηρότητα στις ψυχικές παθήσεις αυξήθηκε. Η ανεργία και η ανασφάλεια θερίζει και πολύς κόσμος- κυρίως νέοι, αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας».

Η

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών τονίζει ότι έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν τα 6 από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία πανελλαδικά, με συνέπεια περιοχές ολόκληρες να μένουν ακάλυπτες. «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΑ) στην ψυχική υγεία είναι υποτυπώδης και για έτη πολλά αποτελεί "προνομιακό χώρο" διαφόρων ΜΚΟ».

Περιγράφοντας την κατάσταση μέσα στα Νοσοκομεία, αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι για ξεχωριστές περιπτώσεις με συνέπεια να είναι δίπλα - δίπλα κατασταλμένοι και διεγερτικοί ασθενείς. Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι ελάχιστο και οι άπειρες εφημερίες γιατρών και οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών είναι ο κανόνας».

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί «να ανοίξουν άμεσα οι δομές ψυχικής υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια για να αποσυμφορηθούν οι ψυχιατρικές κλινικές που στενάζουν, με ανθρώπινους όρους. Να γίνει ταχύτατα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων) και να αναπτυχτούν τάχιστα δομές ΠΦΥ και ψυχιατρικοί ξενώνες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

νοσοκομειακοί γιατροίδομές ψυχικής υγείαςΠαγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Keywords
Τυχαία Θέματα